1. yle.fi
  2. Uutiset

Pajakylän majoittajalla vilkas avaus

Rovaniemellä Joulupukin Pajakylässä voi vihdoin yöpyä. Pajakylän ensimmäinen majoittaja, Joulupukin lomakylän yrittäjä Marko Jääskö kertoo, että mökit ovat olleet täynnä lähes joka päivä marraskuun lopusta saakka.

lomakylät
Joulupukin lomakylän yrittäjä Marko Jääskö.
Joulupukin lomakylän yrittäjä Marko Jääskö.YLE / Elina Melamies

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä majoitukseen, sillä esimerkiksi online-varausjärjestelmä Booking.com -sivuilla noin 130 asiakasta on antanut majoitukselle kouluarvosanan 9. Arvosana on Rovaniemen paras.

Majoitusyritystä vaimonsa Ingan kanssa vetävä Marko Jääskö uskoo, että suosio tulee erityisesti lapsiperheiltä.

- Espanjalaiset ja italialaiset ovat olleet tyytyväisiä siihen, että lapset voi jättää leikkimään ulos lumeen ja seurata heitä sisältä lämpimästä. Sellainen ei kaupunkihotelleissa ole mahdollista, Jääskö toteaa.

Espanjalaisten ja italialaisten lisäksi lomakylän ovat löytäneet matkailijat Aasian maista, Norjasta ja Ruotsista. Jääskön mukaan puolet asiakkaista on kokeneita omatoimimatkailijoita, ja puolet tulevat matkanjärjestäjien kautta.

Musta maa haastoi

Joulupukin lomakylän ensimmäistä sesonkia haastoi lumettomuus.

- Varaustilanteeseen sää ei vaikuttanut kuin yksittäisten peruutuksien verran. Sen sijaan jouduimme panostamaan enemmän asiakkaiden viihtyvyyteen ja keksimään tekemistä, jotta lumettomuus ei olisi pyörinyt päällimmäisenä heidän mielissään, Marko Jääskö muistelee.

- Toisaalta pilvettömien öiden vuoksi asiakkaat saivat nähdä revontulia mökkinsä pihalla. Koputtelimme mökkien ikkunoihin heitä herätelläksemme, Jääskö kertoo.

Marko Jääskö sanookin, ettei pelkkä majoitus riitä matkailijalle. Oheistoiminta on tärkeää.

- Mökin hintaan kuuluu pulkka ja potkuri, joilla suihkitaan ahkerasti Pajakylässä. Lapsille on myös päivittäin oma kerho, jossa askarrellaan tai leikitään lumella.

Tilaa muillekin

Joulupukin lomakylässä on tällä hetkellä 19 paritalomökkiä eli 38 huoneistoa. Keväällä rakentaminen jatkuu: kaiken kaikkiaan Joulupukin lomakylään tulee 38 mökkiä eli 76 huoneistoa. Marko Jääskö sanoo, että Pajakylässä on tilaa muillekin majoittajille.

Taloustilanne ei pelota tuoretta majoitusyritystä.

- Talvimatkailukohde ei ole massaturismikohde. Sellaisen asiakkaat ovat varakkaita ja kokeneita matkailijoita, joihin huonot ajat eivät iske ensimmäisenä, Marko Jääskö uskoo.

Lähteet: YLE Lappi / Elina Melamies

Lue seuraavaksi