1. yle.fi
  2. Uutiset

Rauhalahden kehittäminen tahmoo

Kaupungin omistaman Rauhalahden matkailualueen kehittämissuunnitelmat polkevat lähes paikallaan Kuopiossa. Leirintäalueen oheen haluttaisiin rakentaa edelleen suuren luokan matkailukohde, joka houkuttelisi paikalle jopa puoli miljoonaa kävijää vuosittain. Ulkopuolisen rahoituksen saaminen on osoittautunut kuitenkin haastavaksi, ja lisäksi hankkeen vetovastuusta on monenlaisia näkemyksiä.

Kylpylähotelli Rauhalahti
Hoksopoli
Rauhalahden pelipuisto Hoksopoli lopetti toimintansa muutaman vuoden kokeilun jälkeen.YLE / Anu Pöntinen

Rauhalahden kehittämishanke on lähes tyypillinen savolainen projekti; tekemistä vaille valmis. Puoli vuotta sitten tehty konsulttiselvitys alueen matkailun kehittämismahdollisuuksista odottelee parempia aikoja.

Kuopion Matkailupalvelun toimitusjohtaja Jari Piiraisen mukaan kehittämistyö on kyllä koko ajan käynnissä, ja hän pitää suuren matkailumagneetin saamista alueelle edelleen mahdollisena.

Saman yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäntyniemi pitää kuitenkin kymmenen miljoonan euron hanketta täysin epärealistisena, etenkin nyt, kun taloudessa on tiukkaa, ja kaupungissa on meneillään myös muita suuria matkailuhankkeita, kuten jäähallin yhteyteen rakentuva Kuntolaakso ja mahdollisen kuntaliitoksen myötä Kuopiolle tuleva Tahko.

- Haaveillahan aina voi, mutta kyllä totuus on se, että Rauhalahden suunnitelmat ovat nyt täysin lepovaiheessa. Melko yleinen mielipide on ollut se, ettei nyt kannata hääräillä moneen suuntaan, vaan keskittyä kerralla yhteen asiaan, Mäntyniemi sanoo.

Lisäksi Matkailupalvelun käsityksen mukaan Rauhalahden rahoittajien hankintavastuu on kokonaan kaupungin yrityspalvelulla. Elinkeinojohtaja Heikki Ryynäsen mukaan heillä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä asian kanssa juuri mitään tekemistä.

- Yleinen väärinymmärrys oli, että yrityspalvelu ryhtyisi vetovastuuseen asiassa. Näin ei ole. Emme ole myöskään tehneet vielä mitään investorihakuja, kuten joskus uutisoitiin, Ryynänen selvittää.

Kuopion kaupunki on antanut Matkailupalvelulle ensi vuoden aikaa Rauhalahden suunnitelmien tekemiseen. Sitä ennen täytyy viedä päätökseen vielä muun muassa Rauhalahden leirintäalueen yhtiöittäminen.

Perustettavasta leirintäalueyhtiöstä tulee Kuopion Matkailupalvelun tytäryhtiö. Sitä perustellaan toiminnan eli tulojen ja menojen nykyistä helpommalla seurannalla.

Lähteet: YLE Savo / Anu Pöntinen

Lue seuraavaksi