Suomalaisen kuvia käytetty röyhkeästi luvatta maailmalla

Maailmalla on poristu Amerikkaa myöten Linnan juhlissa nähdystä Teija Vesterbackan Angry Birds –puvusta, mutta sen lisäksi myös itse kuvasta. Iltalehden sivuilla julkaistu kuva on kaapattu sellaisenaan ulkomaalaisen median käyttöön lupia kyselemättä, ilmaiseksi, rahaa maksamatta.

Kotimaa
Peter ja Tuija Vesterbacka saapumassa Linnan juhliin.
Derrick Frilund / YLE

Ammattikuvaaja Matti Matikaisen ottama kuva Teija Vesterbackan puvusta levisi villisti internetissä sen julkaisun jälkeen. Kuva on tekijänoikeuslain alainen, mutta kukaan ei kysellyt lupaa sen käyttöön - ei edes eturivin amerikkalainen laatulehti Los Angeles Times.

Matikaisen ystävä Kari Kuukka kirjoitti aiheesta tuohtuneen blogin, joka herätti paljon huomiota ja jota jopa Los Angeles Times kävi kommentoimassa ja pyysi blogissa kuvajulkaisua anteeksi.

Matti Matikainen yllättyi kuinka räikeästä rikkomuksesta on kyse ja siitä kuinka nopeasti asiat etenivät. Asiaa tullaan Matikaisen mukaan puimaan Yhdysvalloissa suuresti ja hän odottaakin jo ensi yönä käytäviä keskusteluja innolla.

Myös Ylen kuvatoimittajan Derrick Frilundin puvusta ottama kuva on levinnyt muihin medioihin luvatta. Mm. allwelike-niminen nettisivusto on käyttänyt juttunsa kuvituksena Frilundin ottamaa kuvaa lähdettä mainitsematta.

Lähteet: YLE Uutiset