Sasi ja Koskinen riitelevät perustuslakivaliokunnan lausunnosta

Kokoomuksen Kimmo Sasi syyttää perustuslakivaliokuntaa politikoinnista. Perustuslakivaliokunta totesi tänään torstaina, että Saksan ja Ranskan ehdottamat muutokset Euroopan kriisirahastoon olisivat ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa. Sasin mukaan valiokunnan lausunnosta jätettiin viime hetkellä pois pohdinnat siitä, miten ristiriita poistuisi.

talous
Kimmo Sasi.
Yle

Perustuslakivaliokunta kuuli valtiosääntöasiantuntijoita keskiviikkona. Sasin mukaan sen jälkeen kirjoitettiin lausuntoluonnos. Luonnoksessa todettiin Saksan ja Ranskan ehdottaman yksimielisyysvaatimuksesta luopumisen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Sen jälkeen luonnoksessa käytiin läpi, mitä muutoksia ehdotukseen pitäisi huippukokouksessa tehdä, jotta se ei enää olisi ristiriidassa perustuslain kanssa.

Kysymys perustuslainmukaisuudesta on tärkeä, sillä perustuslain mukainen uudistus voitaisiin hyväksyä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä hallituspuolueiden voimin. Sen sijaan perustuslain vastaiseen uudistukseen tarvittaisiin tukea oppositiosta, ja sitä tuskin olisi luvassa.

Sasin mukaan perustuslakivaliokunnan kokoukseen tuotiin tänään päätösehdotus, josta pohdinnat perustuslakiristiriidan poistamisesta oli jätetty pois. Lausunnosta tuli näin luonnosta ehdottomampi.

- Yhtäkkiä valiokuntaan tuotiin tänään päätösehdotus, jossa otettiin vain kyllä - ei-kanta, Sasi sanoo.

- Mielestäni valiokunta ei tehnyt työtään, koska valiokunnan pitäisi sanoa, missä se rajapinta kulkee. Asiantuntijatkin olivat sanoneet, että yksinkertainen enemmistö (=perustuslainmukaisuus) on mahdollinen tietyillä edellytyksillä, Sasi arvostelee.

Koskinen: Ei haluttu spekuloida

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) myöntää, että aiemmassa luonnoksessa pohdittiin myös sitä, miten ristiriita perustuslain kanssa poistuisi.

- Yleensäkin näitä lausuntoja laadittaessa on erilaisia työpapereita. Tässä oli ensimmäinen sihteerien luonnos, ja sen jälkeen tehtiin toinen luonnos. Siinä ensimmäisessä oli sitten tällaisia spekuloivempia osia mukana, Koskinen sanoo.

- Ylipäänsähän normaalitilanne on, että vasta valiokuntaan tuodaan ehdotuksia. Tässä haluttiin antaa lukemisaikaa, ja sihteeristö teki oman pohjansa etuajassa. Kaikki työvaiheethan ovat luottamuksellisia työpapereita. Julkinen ja pitävä on se lopullinen lausunto, Koskinen sanoo.

Johannes Koskisen mukaan valiokunnassa haluttiin rajoittua siihen, mikä Saksan ja Ranskan ehdotuksesta tiedettiin varmaksi.

- Tiedämme, minkälainen on tuo esitys josta neuvotellaan. Piti ottaa kanta juuri sen perustuslainmukaisuuteen.

Yleensä perustuslakivaliokunnalla on tapana arvioida myös sitä, miten havaittu ristiriita perustuslain kanssa voitaisiin poistaa.

- Näitä suosituksia tehdään silloin, kun käsitellään hallituksen esitystä. Kun myöhemmin on vähän varmemmalla pohjalla, että minkälaisia sopimustekstejä kaavaillaan, silloin voidaan tarkemmin ottaa kantaa, Koskinen sanoo.

Politikointisyytökset lentelevät

Kimmo Sasi syyttää perustuslakivaliokuntaa politikoinnista.

- Tuntuu siltä, että perustuslakivaliokunnassakin on saanut valtaa tällainen euroskeptisyys, jossa halutaan ottaa kantaa enemmänkin asiaan kuin sen perustuslailliseen puoleen, Sasi sanoo.

- Kyllä siellä varmaan politikointia oli, ainakin edustaja Sasin osallistuessa keskusteluun, kuittaa Koskinen.

- Onko Sasi toimimassa omin päin vai onko Sasin esiintyminen kokoomusjohdon siunaamaa, kyselee puolestaan SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sirpa Paatero tiedotteessaan.

Kokoomuksella erikoisia peliliikkeitä

Kimmo Sasi on perustuslakivaliokunnan varajäsen, mutta hän oli paikalla perustuslakivaliokunnan kokouksessa ja jätti lausuntoon eriävän mielipiteen. Eriävä mielipide sisälsi pitkälti ne asiat, joita luonnoksessa oli mutta lopullisessa lausunnossa ei.

Kokoomus teki perustuslakivaliokunnan kokouksessa erikoisen manööverin. Kaikki neljä kokoomuslaista perustuslakivaliokunnan jäsentä olivat aluksi paikalla. Jukka Kopra lähti kuitenkin kesken pois, jotta varajäsen Sasi pääsi jättämään eriävän mielipiteensä.

- No, silloin kun perustuslakivaliokunnassa on tärkeitä asioita, niin mielelläni käyn valiokunnassa ja pyrin vaikuttamaan päätöksiin, selittää valiokunnan entinen puheenjohtaja Sasi.

Perustuslakivaliokunnan muut kokoomuslaiset kannattivat enemmistön mielipidettä, eivät Sasin eriävää mielipidettä. Jukka Kopra kuitenkin kertoo, että Sasin päästäminen kokoukseen oli kokoomuksen eduskuntaryhmän "tallimääräys".

Onko päähallituspuolueiden kokoomuksen ja SDP:n välillä erimielisyyksiä?

- Kun katson tätä koko päivää valtiovarainvaliokunnassa, perustuslakivaliokunnassa ja jossain määrin suuressakin valiokunnassa, niin jännitteitä selvästi on tänään ollut, Sasi sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi