Jonna Tervomaan lapsitähteyttä varjostivat forssalaiset kiusaajat

Jonna Tervomaa voitti 10-vuotiaana Syksyn sävelen vuonna 1983 kappaleella Minttu sekä Ville. Hetkessä forssalaistytöstä tuli suosittu tähti, jonka albumi myi 50 000 kappaletta. YLE TV2:n Mansikkapaikka-ohjelmassa 38-vuotias Tervomaa tunnusti, että menestystä seurasi kotikulmilla kiusaamista.

Jonna Tervomaa on pitkään keskittynyt vain perheeseensä. Nyt on uutta materiaalia tulossa tuottaja Riku Mattilan johdolla. Kuva: YLE / Mika Kanerva

Äkkimenestys herättää suomalaisissa myös kateutta. Tämän sai kokea 10-vuotias forssalaistyttö Jonna Tervomaa, josta tuli kertaheitolla lapsitähti vuonna 1983.

Jonna voitti Syksyn sävelen Veikko Samulin ja Raul Reimanin tekemällä kappaleella Minttu sekä Ville. Laulu oli listaykkönen seuraavan talven ja albumi myi yli 50 000 kappaletta.

YLE TV2:n Mansikkapaikka-ohjelmassa torstai-iltana 38-vuotias Tervomaa tunnusti, kuinka pikatähteyttä seurasi myös vastoinkäymisiä.

-Totta kai oli kateutta ja sitä kautta kiusaamista. Musta tuli erilainen muihin nähden, kertoi Jonna toimittaja Jussi-Pekka Rantaselle.

Menestys sekoitti pienen tytön elämän, mutta myös pikkukaupungin, kun forssalaislapsesta tuli kysytty keikkatähti, jonka kasvot loistivat iltapäivälehtien lööpeissä. Jonna itse oli hulabaloosta enemmänkin hämillään ja vaivaantunut. Nautintoa se aika ei ollut.

- Minulle se oli suuremman luokan kevätjuhlaa, mutta ei kummempaa.

- Minulla on ollut onnea, että lähimmät ihmiset olivat täyspäisiä ja auttoivat selviämään siitä. Aina oli joku läheinen mukana keikoilla, Tervomaa kiitteli jälkikäteen.

Jonnan mukaan hänen isänsä Timo Tervon muusikkous Karma-yhtyeessä vaikutti osaltaan siihen, että tytärkin päätyi lopulta ammattimuusikoksi.

- Sillä on ollut vaikutusta. Musiiki oli niin lähellä ja läsnä.

Nuori Jonna teki kolme levyä, jonka jälkeen hän täytti elämänsä urheilulla, kuten forssalaisella koripallolla.

Haaveena saada Virve Rosti samalle levylle

Musiikki nousi uudelleen pintaan Jonna Tervomaan elämään 90-luvun lopulla. Oman äänen etsintä oli vienyt pitkään.

- Lapsilaulajan rooli jäi päälle. Mun piti saada riisua sitä rauhassa.

Tuottaja Jussi Jaakonahon avulla Jonna löysi oman tyylinsä ja Suljettu sydän palkittiin Emmalla Vuoden kappaleena vuonna 1998. Tervomaasta tuli uuden naislaulaja- ja lauluntekijäkaartin pioneeri.

YLE TV2:n Mansikkapaikka-ohjelmassa Tervomaa kuvitteli, että kymmenen vuoden kuluttua hän voisi kuunnella uusinta studioalbumiaan, jolla vierailee Virve Rosti.