1. yle.fi
  2. Uutiset

Täydellinen kuunpimennys komistaa taivasta

Täydellistä kuunpimennystä voi ihailla Keski-Suomen taivaalla lauantaina iltapäivällä ja alkuillasta. Ursan mukaan Kuu pimenee täydellisesti sen kulkiessa radallaan Maan heittämän täysvarjon läpi.

kuunpimennykset
Kuunpimennys. Kuusta kolmannes on jäänyt maan varjon taakse.
GEORGI LICOVSKI / EPA

Kuu on Keski-Suomessa horisontin alapuolella huomenna pimennyksen ensi hetkien aikana. Kuu ajautuu Maan puolivarjoon kello 13.32. Kuu nousee Jyväskylän korkeudella kello 14.45. Kuu on matalalla koillisella taivaalla täydellisen pimennysvaiheen alkaessa kello 16.06 ja täydellinen pimennysvaihe päättyy kello 16.58 kestäen 52 minuuttia.

Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu on Maan varjossa eli Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla. Maan ilmakehä taittaa osan Auringonvalosta Kuun pintaan saaden Kuun hohtamaan himmeän punaruskeana. Kuunpimennystä voi tarkkailla hyvin paljain silmin tai kiikareilla.

Seuraavaa täydellistä kuunpimennystä saadaan Suomessa odottaa vuoteen 2015 saakka.

Jyväskylässä tähtiharrastusyhdistys Sirius ry järjestää lauantaina täydellisen kuunpimennyksen katselumahdollisuuden Nyrölän observatoriolla kello 15-18 sään ollessa selkeä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi