1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Vanha raitti täyttyy Hawujoulusta

Vuoden hämäläisenä kylänä palkittu Hauhon Vanha raitti täyttyy lauantaina Hawujoulusta, jolloin jokainen vieras pääsee nauttimaan menneiden vuosisatojen historiaa huokuvasta kauneudesta. Raitin historiaa ihmettelee koko valtakunta.

joulu
Hauhon Vanha raitti talviasussaan
Leni Lustre-Pere

Hauhon Vanhan raitin vanhimmat talovanhukset ovat 1700-luvulta saakka. Valtaosa hyvin säilyneestä kulttuuriperinnöstä on 1800-luvulta.

- Kyllä me olemme ylpeitä tästä. Täällä on ollut viisautta, kun muualla revittiin vanhaa alas, sanoo paikallinen voimanainen Leni Lustre-Pere.

Vuoden kylä -kilpailussa Hauhon Vanha raitti sai kunniamaininnan, mikä toi raitille jopa valtakunnallista julkisuutta. Tämä julkisuus on tuonut paljon ihmisiä ihmettelemään edelleen asuttuna toimivaa raittia.

- Tämä on miljöö, jota ei tarvitse tehdä ja luoda. Tämä ei ole kuten monet muut samantyyliset, museokylä, vaan ihan elävä kylä asukkaineen. Tänne on helppo kutsua kyläilemään.

Jos raitti järvimaisemineen on kesällä kaunis, niin jouluna Hauhon ylpeys vasta lehahtaakin valoineen ja vanhoine seinineen täyteen kukoistukseensa.

- Kun menee jouluyön messuun myöhään illalla kirkkoon, tämä on niin upea. Joka pihalla tuikkivat tulet ja valot. Tämä on jotain sellaista, mitä ei rahalla saa, ihastelee Leni Lustre-Pere.

Hawujoulua kaikille

Lauantaina Hauho kylpee joulun tunnelmassa, kun tuhannet ihmiset vaeltavat Hawujoulu-tapahtumaan. Hawujouluun ovat tärkkäytyneet kaikki keskustan liikkeitä myöten. Mukana on yli 70 myyjää.

- Hauhotalossa on joulumyyjäiset, Suojamäessä samoin. Kirkon ympäristössä ja seurakuntatalolla on myyjäisiä. Punaisessa tuvassa tarjoillaan joulupuuroa. Kaikki ovat mukana, kertoo Jouni Lehtonen Hauhoseurasta.

Hänen kotitalonsa pihalla Vanhan raitin varrella on oman seuran myyntiteltta. Tarjolla on joulukortteja, jätkänkynttilöitä ja tietoa Hauhosta. Koko ympäristöä koristavat lukuisat havuseppeleet, jotka ovat perinteisesti Hauhon Wanha Raitti –yhdistyksen tekemiä.

- Vanharaitti koristautuu havuin, varttia vaille yhdeksän kaikki on valmiina, lupaa Lehtonen.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi