1. yle.fi
  2. Uutiset

Julmust kruunaa ruotsalaisten joulupöydän

Ruotsalaisten lahja suomalaistenkin joulupöytään on joulujuoma Julmust. Juoma tekee tuloaan myös suomalaisten joulun viettoon - hiljakseen. Makeaa kotikaljaa tai omenalimsaa maultaan muistuttava juoma kuuluu jo monen suomenruotsalaisen jouluperinteeseen. Ruotsalaiset kuluttavat Julmustia joulun alla reippaat 40 miljoonaa litraa.

joulu
Kotitalousopettaja Solveig Kavilo maistelee Julmust-juomaa.
Kotitalousopettaja Solveig Kavilo maistelee Julmust-juomaa.YLE / Sari Vähäsarja

Ruotsissa suuren suosion saavuttaneen Julmust-juoman resepti on sadan vuoden takaa. Kotitalousopettaja Solveig Kavilo valottaa joulujuoman historiaa.

- Reseptin takana on kemisti Harry Roberts. Resepti on edelleen salainen ja tarkoin varjeltu liikesalaisuus, Kavilo huomauttaa.

Julmustin ainesosia ovat muun muassa mallas ja humala, aivan kuten kotikaljassakin. Kavilo kannusta valmistamaan Julmustia vaikka kotona.

- Seassa on sokeria, vettä, sitruunaa ja tietenkin se kaljamallaspakkaus. Kun sokeri paahdetaan, niin juomaan saadaan ihanan ruskea väri. Päälle makuaineita, esimerkiksi kanelia. Suurin piirtein näistä ainesosista Julmust syntyy, Kavilo päättelee.

Parhaalta juoma maistuu kylmän raikkaana. Lämpimänä sen maku saattaa jopa ällöttää.

Litratolkulla joulujuomaa

Julmust kuuluu eittämättä ruotsalaisten joulupöytään lihapullien ja Janssonin kiusauksen kanssa. Ruotsissa juomaa kuluu joulun alla hurjia määriä.

- Joulukuun aikana ruotsalaiset juovat Julmustia jopa 4-5 litraa henkeä kohti, Kavilo tietää.

Suomalaisillekin Julmust maistuu, mutta hillitymmin. Juoma on täällä kuitenkin enemmän osa suomenruotsalaista jouluperinnettä. Kavilon perheessä Julmustia on siemailtu jouluisin noin kahdenkymmenen vuoden ajan.

- Julmust korvaa joissain perheissä limsan. Myös suomenkieliset ovat ottaneet sen omakseen, Kavilo kertoo.

Suomenruotsalaista jouluperinnettä edustaa myös tyypillinen joulunalusjuoma, glögi. Kavilo paljastaa, että punajuuripohjainen glögi on uudessa nousussa. Resepti kuuluu suurin piirtein näin.

- Punajuuret raastetaan kulhoon ja ne laitetaan astiaan vetäytymään. Kulhoon lisätään iso näkkileivän pala, jonka alle laitetaan hiivaa. Tämän annetaan käydä jopa muutamia kuukausia. Seos keitetään ja makuaineet joukkoon, kotitalousopettaja listaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi