1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. psykologit

Koulupsyykkari liikkuu nuorten arjessa

Oppilashuolto, vanhemmat ja nuoret ovat ottaneet koulupsyykkarit vastaan hyvin. Psykologiliiton vastustuksesta huolimatta Kouvola aikoo palkata lisää psyykkareita.

psykologit
koulupsyykkari, vastaanotto
YLE / Antti Kolppo

Kouluissa kiertävät psykiatrisen sairaanhoitajat, psyykkarit ovat Kouvolan vastaus psykologipulaan. Viidestä koulupsykologin virasta on saatu täytettyä vain kaksi. Koulupsyykkari Arja-Maarit Harju on kiertänyt puolitoista vuotta Kouvolan kouluja.

-Me liikumme nuorten arjessa ja puutumme tilanteisiin, joissa voi syntyä kriisejä ja ylilyöntejä, Harju sanoo.

Tällä hetkellä psyykkareita on neljä. Kouvola on nostamassa heidän määränsä yhdeksään. Myös koulupsykologin vakansseja lisätään.

- Nuorten psyykkisen tuen tarve ja pahoinvoinnin määrä on niin suuri, että tarvitsemme lisäkäsiä, lisäsilmiä , lisäsydämiä ja lisää osaamista, vasikka saisimme psykologinvirat täytettyäkin, erityisen tuen päällikkö Pirjo Piiroinen sanoo.

Psykologiliitto on ottanut koulupsyykkareista nokkiinsa. Liiton mielestä psykiatrinen sairaanhoitaja ei voi korvata psykologia. Liitto patistaa kaupunkia hoitamaan lakisääteiset velvoitteensa kuntoon, eli hoitamaan kouluihin riittävästi koulupsykologeja.

- Emme me tee psykologin töitä. Me tuomme oman osaamisemme oppilashuoltoryhmään. Katsomme koulumaailmaa varmaan erilaisten silmälasien läpi kuin muut oppilashuoltoon osallistuvat, Arja-Maarit Harju sanoo.

70% Kouvolan psyykkareille tulleista tapauksista koskee käytöshäiriöitä.

- Itse olen eniten huolestunut syrjäänvetäytyvistä nuorista. Ulospäinsuuntautuneet käytöshäiriöt saavat ehkä enemmän tilaa koulussa, Harju sanoo.

Lue seuraavaksi