Hyppää sisältöön

Hollantilainen tappajavirus valpastuttaa terveyspäättäjiä

Ranskan terveysministeri kehottaa valppauteen Hollannissa kehitetyn virusmutaation vuoksi. Useiden maiden terveysministerit olivat perjantaina koolla puimassa pandemiavalmiutta, ja yksi puhututtavimmista aiheista oli ihmisestä ihmiseen tarttuva lintuinfluenssa.

Tähän mennessä lintuinfluenssa eli H5N1 on tappanut suhteellisen vähän eli 350 ihmistä, kun virus on tappanut yli puolet tartuttaneistaan. Lintuinfluenssa ei tartu ihmisestä ihmiseen.

Ranskan terveysministeri Xavier Bertrand kuitenkin kehotti kollegojaan kansainvälisesti tarkkaavaisuuteen hollantilaistutkijoiden luoman mutantin vuoksi. Kehitetty virusmuunnos lintuinfluenssasta leviää nisäkkäästä toiseen.

Myös EU:n terveyskomissaari John Dalli painotti, että kaikki viruksesta julkaistava tieto täytyy miettiä tarkkaan. Muunnos on herättänyt pelkoa siitä, että se voisi päätyä terroristeille.

Virusmutaatio on säilötty äärimmäisen huolella, mutta Hollannin Erasmus-yliopiston tutkijoiden mukaan H5N1-virus saattaa muuntua myös luonnollisesti itsestäänkin ja tarttua ilman välityksellä ihmisestä toiseen.