1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Durbanin ilmastokokous jo jatkoajalla - tuloksia odotellaan edelleen

Etelä-Afrikan Durbanissa pidettävä YK:n ilmastokokousta jatketaan yliajalla, mutta tuloksia ei ole vieläkään syntynyt. Neuvottelijat ovat kokoontuneet aamu-yhdeksästä eteenpäin pohtimaan isäntämaa Etelä-Afrikan uusinta esitystä, joka jaettiin osanottajille vielä lauantaina aamuyöstä. Kaikkia maita koskevan ilmastosopimuksen aikataulu on edelleen auki.

EU:n ilmastokomissaari Connie Hedegaard puhui YK:n ilmastokokouksessa Durbanissa tiistaina. Kuva: Nic Bothma / EPA

- Suurin huoli on nyt se, että aikaa uuden ehdotuksen käsittelylle on erittäin vähän. Meiltä puuttuu vielä paljon tekstiä. On vaikea keskustella asioista, kun osia puuttuu, sillä loppujen lopuksi kaikkia asiat ovat yhteydessä toisiinsa, sanoo EU:n ilmastokomissaari Connie Hedegaard.

Etelä-Afrikan tekemän ehdotuksen mukaan uusi kattava, kaikkia maita koskeva ilmastosopimus pitäisi saada aikaan vuoteen 2015 mennessä. Aiempi esitys vuoden 2020 takarajasta tyrmättiin etenkin pienissä saarivaltioissa ja kaikkein köyhimmissä maissa, jotka seisovat kokouksessa EU:n kanssa samassa rintamassa.

Durbanissa tähdätään siihen, että myös suurimmat, tähänastisten sopimusten ulkopuolella olevat maat lupaavat tulla mukaan tulevaan sopimukseen.

- Avainkysymys täällä on, tulevatko Kiina, Yhdysvallat ja Intia mukaan laillisesti sitovaan sopimukseen, totesi ilmastokomissaarin tiedottaja Isaac Valero.

Nykyiset päästölupaukset eivät riitä

Jo aiemmin on sovittu tavoite, että maapallon keskilämpötila saisi nousta korkeintaan kaksi astetta esiteollisesta ajasta. Yhä yleisemmin tunnustetaan, että tähän mennessä tehdyillä päästölupauksilla tavoitetta ei saavuteta. Nykyisin voimassa oleva suppean maajoukon hyväksymä Kioton ilmastosopimus umpeutuu ensi vuonna.

Kansalaisaktivistit ovat osoittaneet kiivaasti mieltään ilmastokokouksen neuvotteluhuoneen ulkopuolella. Ilmastonmuutoksille herkistä, pienistä saarivaltioista tulevat aktivistit vaativat kokoukseen osallistuvia maita sitovaan sopimukseen maapallon pelastamiseksi.

Huippukokous on jatkunut jo kaksi viikkoa, ja viimeisen kokouspäivä päivän piti olla perjantaina.