1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. luonto

Aika käymässä vähiin Durbanin ilmastoneuvotteluissa

YK:n ilmastoneuvotteluissa Etelä-Afrikan Durbanissa tehdään nyt kiivaasti töitä, että edes jollain tavalla tyydyttävä tulos saavutettaisiin. Kokouksen on määrä päättyä perjantaina illalla, mutta sen odotetaan jatkuvan yli aikataulunsa.

Puiksi pukeutuneet Greenpeacen aktivistit pyysivät ohikulkijoilta rahaa puille ilmastokokouksen pitopaikan ulkopuolella Durbanissa 8. joulukuuta. Kuva: Nic Bothma / EPA

Tänään aamupäivällä EU ilmoitti saaneensa taakseen ison joukon maailman maita tavoittelemaan seuraavaa sitovaa ilmastosopimusta. Tässä liittoumassa on EU:n lisäksi joukko vähiten kehittyneitä maita, suuri joukko Afrikan maita, pienet saarivaltiot ja kaksi suurta kehittyvän talouden maata, Brasilia ja Etelä-Afrikka.

Liittoumalla toivotaan olevan vaikutusta ennen kaikkea suurimpiin sitovaa ilmastosopimusta vastustaviin Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Myös Intian kanta on merkittävä. Neuvottelut Durbanissa ovat käynnissä ja niistä odotetaan ratkaisua tänään illalla tai viimeistään huomenna aamulla.

EU:n ilmastokomissaari Connie Hedegaard painotti Durbanissa tilanteen vakavuutta.

- Onnistuminen tai epäonnistuminen Durbanissa riippuu nyt pienestä joukosta maita, jotka eivät ole vielä sitoutuneet yhteiseen suunnitelmaan. Me tarvitsemme heidät mukaan tänään. Meillä ei ole enää kovin montaa tuntia aikaa – maailma odottaa heitä, komissaari Hedegaard sanoi perjantaina.

EU tavoittelee Durbanin kokouksesta tiekarttaa suureen ilmastosopimukseen, jossa kaikki olisivat mukana. Tästä riippuu myös Kioton sopimuksen jatkokausi, sillä EU on ilmoittanut että päätös uuden sopimuksen tavoittelusta on ehtona sille, että EU voisi mennä mukaan Kioton jatkokauteen. Tällöin ”Kioto 2” olisi vain välivaihe ennen uuden sopimuksen alkamista.

Ilmastorahasto

Durbanin kokouksessa on käsitelty myös niin sanotun vihreän ilmastorahaston luomista. Kyseessä olisi noin 100 miljardin dollarin rahasto, jolla ilmastonmuutoksen vastaisia toimia voitaisiin rahoittaa ennen kaikkea kehittymättömissä maissa.

Suomen pääneuvottelijan Sirkka Haunian mukaan vihreän rahaston perustamisessa on edetty, mutta monia asioita on edelleen auki. Näihin kuuluu mm. sopiminen siitä, kuinka raha tuohon rahastoon käytännössä kerättäisiin. Esillä on ollut valtioiden budjetista tulevan rahan lisäksi myös erilaiset energiaverot ja maksut yksityiselle sektorille.