Hyppää sisältöön

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin Oslossa

Nobelin rauhanpalkinto on jaettu Norjan pääkaupungissa Oslossa. Palkinto myönnettiin tänä vuonna kolmelle naiselle, jotka ovat tehneet työtä naisten oikeuksien ja rauhan eteen. Muut Nobelit jaetaan myöhemmin lauantaina Tukholmassa Ruotsissa.

Kuva: Cornelius Poppe / EPA

Rauhanpalkinnon ottivat vastaan liberialaiset Ellen Johnson Sirleaf ja Leymah Gbowee sekä jemeniläinen Tawakkul Karman.

Johnson Sirleaf on Liberian ja koko Afrikan ensimmäinen vaaleilla valittu naispresidentti. Gbowee on hänen maannaisensa ja hän on vaikuttanut rauhanliikkeessä Liberian toisen sisällissodan lopettamiseksi.

Tawakkul Karman puolestaan on jemeniläinen toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti. Hän on ollut keskeinen hahmo presidentti Ali Abdullah Salehin vastaisissa mielenosoituksissa Jemenissä.

Palkinnot luovuttanut Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland sanoi, että naiskolmikko edustaa tärkeimpiin kuuluvia muutosvoimia nykymaailmassa, taistelua ihmisoikeuksien puolesta yleisesti sekä naisten tasa-arvon ja rauhan puolesta erityisesti.

Jaglandin mukaan tämänvuotisen rauhanpalkinnon tulisi olla varoitus diktaattoreille Syyrian ja Jemenin kaltaisissa paikoissa siitä, että heidän päivänsä ovat luetut. Hän huomautti, ettei Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh kyennyt eikä Syyrian presidentti Bashar al-Assad kykene vastustamaan ihmisten vaatimusta vapaudesta ja ihmisoikeuksista.

Lauantaina vietetään myös kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää.