1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Äärioikeistoa vastaan kahakoitiin Tukholmassa

Tukholman ydinkeskusta oli lauantaina kaaoksessa äärioikeiston ja heitä vastustavien ryhmien mielenosoitusten takia. Poliisi otti kiinni noin 30 ihmistä.

Ulkomaat

Tapahtumat alkoivat, kun parisen sataa äärioikeistolaista kokoontui iltapäivällä omaan tapahtumaansa Tukholman Vanhaan kaupunkiin, Mynttorgetille.

Tilanne muuttui väkivaltaiseksi, kun selvästi suurempi vastamielenosoittajien joukko yritti häiritä äärioikeiston tapahtumaa. Tuolloin vahva poliisiosasto puuttui asiaan ja alkoi erotella mielenosoittajia toisistaan.

Poliisi eristi laajan alueen Mynttorgetin ympäriltä. Liikenne oli suurissa vaikeuksissa.

Äärioikeiston vastustajat häiritsivät tapahtumaa vihellyspilleillä ja rumpujen pärinällä. Pian ryhmittymät alkoivat heitellä toisiaan kivillä ja pulloilla. Myös paukkupommit räjähtelivät äärioikeiston soihtukulkueen keskellä.

Äärioikeiston vastustajat huusivat iskulauseitaan, kuten "Ei natseja meidän kaduillemme". Oikeiston protestin kohteena oli sen mielestä Ruotsissa vallitseva "ruotsalaisvastaisuus".

Uutistoimisto TT:n mukaan poliisi otti kiinni 15 henkilöä Mynttorgetilla ja 11 Hornstullilla. Osa pidätetyistä oli Tanskan kansalaisia. Useimmat pidätetyt olivat vastamielenosoittajia, jotka yrittivät ylittää poliisin mellakka-aidan ja käyttäytyivät aggressiivisesti.

Kaksi ihmistä joutui sairaalahoitoon, mutta heidän vammansa eivät olleet vakavia.

Poliisilla oli Tukholman keskustassa vahvuudessaan noin 500 henkilöä. Mielenosoituksen lisäksi vahdittavana oli lähistöllä pidettävien Nobel-juhlallisuuksien turvallisuus.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi