1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joulun yltäkylläisyyttä arvosteltiin jo sata vuotta sitten

Suomalaisissa jouluperinteissä sekoittuvat monet eri aikakaudet ja kulttuurit. Kaikki perinteisiksi koetut tavat tai joulukoristeet eivät välttämättä ole edes kovinkaan vanhoja. Osa vanhoista jouluperinteistä on selvinnyt nykypäivään ja jopa vahvistunut.

Kuva: YLE / Suvi Turunen

Suomalainen joulu on tänä päivänä yltäkylläinen. On valtavasti lahjoja sekä ruokaa. Tarjoilu on ollut suomalaisessa joulussa kuitenkin tärkeää aina. Arkiruoka oli yksinkertaista, joten juhliin pyrittiin panostamaan, Heinolan museonjohtaja Kari-Paavo Kokki kertoo.

- Kaikkein köyhimmissäkin perheissä pyrittiin siihen, että edes jouluna saisi syödä mahansa täyteen. Yltäkylläisyyttä kritisoitiin mielestäni jo 1900-luvun alussa, että on liikaa kalliiden lahjojen antamista.

Herkuttelu makeilla kuuluu oleellisena osana nykyjoulua. Kauppojen hyllyt notkuvat joulun alla täynnä esimerkiksi mitä erilaisimpia suklaita. Ennen vanhaan oli tapana täyttää pöytä itsetehdyillä makeisilla.

- Sellainen makeispöytä alkoi yleistyä säätyläistaloissa 1800-luvun alkupuolella. Siihen katettiin erilaisia sokerikandeerattuja hedelmiä, rusinoita, marsipaania ja marenkia. Pöytä oli esillä koko joulun ajan ja tämä tapa on mielestäni säilynyt suomalaisissa kodeissa.

Joulu tuli postikortteihin

Yksi vanhoista jouluperinteistä elää edelleen vahvasti. Joulukortti on pitänyt pintansa sähköistyneessä maailmassa. Kortteja alettiin lähettää Suomessa yleisemmin 1880-luvulla. Kortit olivat aluksi tuontitavaraa. Ne tulivat pääosin Saksasta tai Ruotsista. Vanhimmat joulukortit eivät olleet kuvitukseltaan välttämättä kovin jouluisia.

- Ne saattoivat olla esimerkiksi kukka-aiheisia kortteja. Aihemaailma alkoi kuitenkin muuttua jouluisempaan suuntaan 1900-luvun alkupuolella. Silloin tulivat nämä Jenny Nyströmin tontut, joulupukit ja rekiajelut. Ne ovat säilyneet ihan meidän päiviimme asti.

Perinteinen suomalainen joulu tuli vahvasti esiin myös kuvataiteilija Martta Wendelinin joulukorteissa.

- Hän on luonut meille korttiensa ja kirjojen kansiensa kautta kuvan perinteisestä suomalaisesta joulusta. Sellaisesta joulusta, jonka me kaikki haluaisimme viettää. Hänen kortit ovat edelleen hyvin suosittuja ja niistä otetaan vähän väliä uusia painoksia.

Jouluperinteisiin pääsee tutustumaan Heinolan museoiden joulunäyttelyissä. Lääninkivalteri Aschanin talon ja Heinolan kaupunginmuseon kauniit kattaukset ja menneisyyttä henkivät miljööt tarjoavat rauhallista joulutunnelmaa aina loppiaiseen asti. Museot ovat avoinna ti-su 12-16 ja ke 12-20, paitsi joulunpyhinä ja uudenvuodenpäivänä.