1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ilmastoneuvotteluissa sopimuspaperi pöydällä - hyväksyntää odotetaan

Durbanissa koolla oleva ilmastohuippukokous on huipentumassa viimeiseen näytökseensä. Neuvottelujen puheenjohtaja, Etelä-Afrikan ulkoministeri Maite Nkoana-Mashabane kehottaa maailman valtioita hyväksymään ehdotetun sopimusluonnoksen.

Kuva: cop17-cmp7durban.com

Nkoana-Mashabane vetosi kokouksen 194:ään osanottajavaltioon laittamaan kansalliset etunsa syrjään planeetan pelastamiseksi.

- Hyväksykää Durbanin neuvottelutulos! Maailma katsoo teihin, maailma odottaa, Nkoana-Mashabane sanoi kokouksen päätösistunnossa.

Neuvottelutulos on tehty EU-maiden esityksen pohjalta. Se koostuu neljästä osasta, josta tärkein on Kioton ilmastosopimuksen jatkaminen vuoteen 2017 loppuun saakka. Sopimuksessa velvoitettaisiin Kioton sopimukseen kuulumattomat maat tekemään ilmastopäästöjen leikkauksia, mistä laadittaisiin tarkemmat tavoitteet vuoteen 2020 mennessä.

Nkoana-Mashabane myönsi, ettei Durbanin neuvottelutulos ole täydellinen. Luonnos on kuitenkin kattava, tasapainoinen ja luotettava, Nkoana-Mashabane sanoi.

Sopimusluonnoksen takana on suuri enemmistö maailman maista. Sen esteenä ovat kuitenkin Yhdysvallat, Kiina ja Intia. Yhdysvallat haluaa, että kaikkia saastuttajia kohdeltaisiin yhtäläisin kriteerein. Kiina ja Intia taas haluavat ensiksi varmistaa, ettei ilmastopolitiikka hidasta niiden talouskasvua.

Luonnoksessa on erilaisia ongelmia. Se on mm. ristiriidassa EU:n omien sitoumusten kanssa. Sopimuksessa on teknisiä hankaluuksia, jotka liittyvät mm. valtioiden omiin päästölupiin ja metsien vaikutuksen laskentatapaan.

Sopimuksen hyväksymisellä on kiire, sillä kokouksen piti päättyä jo eilen perjantaina. Osa kokousedustajista joutuu lähtemään pois jo lauantai-iltana ja loputkin viimeistään sunnuntaina.

Jos sopimusluonnos hylätään, ilmastoneuvottelut katkeavat epämääräiseksi ajaksi ja pyrkimykset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kärsivät vakavan kolauksen.

Lopputulosta on vaikea ennakoida, mutta paikallaolijoiden mukaan kokousedustajien mielissä vallitsee hauras toivo.