1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä syyttää Jaan Krossin poikaa Arctic Sean kaappauksesta

Venäjän syyttäjäviranomaiset epäilevät virolaiskirjailija Jaan Krossin pojan Eerik-Niiles Krossin sekaantuneen venäläisen Arctic Sea -aluksen kaappaukseen. Venäjä on vaatinut Krossia saapumaan maanantaina Arkangeliin kuulustelua ja syytteen nostamista varten. Kross ei aio noudattaa venäläisviranomaisten kuulustelukutsua, kertoo virolainen Postimees-lehti.

Arctic Sea -alus. Kuva: Sovfracht / EPA

Krossia on aiemmin kuultu todistajana Virossa tehdyssä Arctic Sea -alukseen liittyvässä tutkinnassa.

Eerik-Niiles Kross on tunnettu Venäjä-kriitikko, joka johtaa turvallisuusneuvontaa antavaa yritystä. Hän on työskennellyt aiemmin Viron suojelupoliisissa sekä Irakin puolustusministeriön neuvonantajana.

Venäjällä on tuomittu useita ihmisiä Arctic Sea -aluksen toissavuotisesta kaappauksesta 3 - 12 vuoden vankeusrangaistuksiin. Monilla tuomituista on yhteyksiä Viroon ja Latviaan. Yksi tuomituista väitti viime keväänä, että Kross oli laivakaappauksen pääsuunnittelija.

Puutavaraa Pietarsaaresta Algeriaan kuljettanut Arctic Sea -alus kaapattiin Ruotsin rannikolla heinäkuun lopussa vuonna 2009. Alus ja sen 15-henkinen miehistö oli pitkään kateissa. Elokuun puolivälissä Venäjän laivaston sota-alus pysäytti Atlantilla lähellä Kap Verdeä. Laivasto rynnäköi laivaan, vapautti kaapatun aluksen miehistön ja otti kiinni kaappauksesta epäiltyjä.

Kaappauksen syy ei ole selvinnyt.