Niinistö: Merkittävä läpimurto ilmastoneuvotteluissa

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan YK:n ilmastoneuvotteluissa Durbanissa tehtiin merkittävä läpimurto, kun tähän saakka ilmastosopimusten ulkopuolella olleet maat lupautuivat neuvottelemaan uudesta sitovasta sopimuksesta päästöjen vähentämiseksi. Niinistön mukaan sovun ansiosta maapallon keskilämpötilan nousu pystytään ehkä rajaamaan enintään kahteen asteeseen.

Ville Niinistö Kuva: YLE

- Tämä antaa mahdollisuuden pitää kiinni tavoitteista rajoittaa keskilämpötilan nousu enintään kahteen asteeseen. Jos Durbanista ei olisi tullut näin vahvaa tiekarttaa globaaliin sopimukseen, olisi ollut hyvin todennäköistä, ettei tätä tavoitetta olisi enää mahdollista tavoittaa, Niinistö sanoo YLE Uutisille.

- Kiina, USA ja Intia esittävät varmasti omia ratkaisujaan siitä, mihin ovat valmiita sitoutumaan. Kioton sopimuksesta voidaan ottaa oppia järjestelmään, johon kaikki maat tulevat mukaan. Kioton sopimuksen päästövähennyksiin myös sitoutui joukko uusia maita, muun muassa Australia, Uusi-Seelanti ja Norja.

Uutta sopimusta valmistellaan lähivuosina, ja se on tarkoitus hyväksyä vuonna 2015. Voimaan se tulisi kuitenkin ehkä vasta vuonna 2020.

- EU-maat voivat vielä vaikuttaa siihen, että sopimus päästövähennyksistä tulisi voimaan ennen vuotta 2020, mutta joillakin mailla on halua lykätä voimaantulo vuoteen 2020. Päästövähennyksien suunnitteleminen ohjaa kuitenkin yhteiskuntien kehitystä jo ennen päästörajoitusten voimaantuloa, Niinistö uskoo.