1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. luonto

Asiantuntija: Ilmastopäätöksillä on kiire

Kaikki raportit kertovat, että ilmastonmuutokseen pitäisi vastata niin pian kuin mahdollista, kertoo Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hakkarainen. Hakkaraisen mukaan Durbanissa on rauhallinen ja odottava tunnelma ja päätöstekstejä odotellaan.

Kuva: Paul Hilton / EPA

-Olemme tyytyväisiä, jos tekstiin tulee selkeitä aikatauluja, joissa määritellään, missä aikataulussa ilmastonmuutosongelmaan puututaan, Hakkarainen kertoo YLE Uutisille Durbanista lauantai-päivällä.

Hakkaraisen mukaan esimerkiksi Kiinan avaukset ovat osoittaneet, että pientä avautumista on suurten maiden puolelta havaittavissa. Hän huomauttaa, että tällä hetkellä tosin huhupuheita liikkuu paljon.

Hakkarainen uskoo, että isot maat yrittävät toden teolla löytää ratkaisun. Muutama maa hanaa kuitenkin vastaan.

- Osa isoista maista on saanut päivän fossiilipalkintoja, kuten USA ja Kanada, jotka eivät ole edistäneet sovun löytymistä, Hakkarainen sanoo.

Hakkaraisen mukaan sillä, että ilmastoneuvottelut käydään Etelä-Afrikassa, on merkitystä.

- Erityisesti Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ilmastonmuutokset näkyvät jo nyt jokapäiväisessä elämässä. Kokouksella on se merkitys, että näemme yhteisen globaalin ongelman, johon myös täytyy yhdessä vastata.

Hakkarainen kertoo, että ilmastorahastoasiassa on edistytty hyvin. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaikki asiat kokouksessa linkittyvät toisiinsa.

- Eli mistään ei ole päätetty ennen kuin kaikesta on päätetty, Hakkarainen huomauttaa.