1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenet tuhannet osoittaneet mieltä Venäjän vaaleja vastaan

Moskovassa kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltä väärennettyinä pitämiään duumanvaaleja ja pääministeri Vladimir Putinia vastaan. Mielenosoitus saataa olla Moskovan suurin sitten 90-luvun, ja mielenosoituksia on ollut myös Pietarissa ja useissa muissa kaupungeissa.

Ulkomaat
Moskovan mielenosoitukset 10. joulukuuta 2012.
SERGEI ILNITSKY / EPA

Poliisin mukaan mielenosoituspaikalla Moskovan Bolotnajan aukiolla on ollut ainakin 25 000 mielenosoittajaa. Järjestäjien arvio mielenosoittajien määrästä on sen sijaan vaihdellut 50 000:sta jopa 150 000:een.

Mielenosoituksia on järjestetty myös kymmenissä muissa Venäjän kaupungeissa. Poliisin mukaan Pietarissa mieltä on osoittanut noin 10 000 ihmistä.

Poliisin mukaan mielenosoitukset ovat olleet rauhallinen eikä vakavia välikohtauksia ole tullut tietoon. Ulkomaiset toimittajat tosin ekrtovat, että Pietarissa mielenosoittajat ovat kahakoineet poliisin kanssa ja joitakin mielenosoittajia on raahattu pois melko rajuin ottein.

Habarovskissa poliisi on pidättänyt paikallisen kommunistijohtajan mukaan noin 50 ihmistä. Kazanissa Tatarstanissa pidätettiin opposition mukaan noin 20 mielenosoittajaa.

Mielenosoittajat hyväksyivät julkilausuman

Mielenosoittajat vaativat duumanvaalien uusimista ja väärinkäytösten julkista tunnustamista. Mielenosoituksissa on mukana eri oppositioryhmien edustajia kommunisteista liberaaleihin.

Moskovassa mielenosoittajat hyväksyivät julkilausuman, jossa vaaditaan duumanvaalien tulosten mitätöimistä ja uusia vaaleja, keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Vladimir Tshurovin eroa ja hänen toimiensa tutkimista, pidätettyjen mielenosoittajien vapauttamista sekä kaikkien poliittisten puolueiden rekisteröimistä ja asiaa koskevan lainsäädännön demokratisoimista.

Viime sunnuntain vaaleissa pääministeri Vladimir Putinin puolue menetti roimasti ääniosuuttaan, mutta säilytti enemmistönsä parlamentin alahuoneessa duumassa.

Ylen kirjeenvaihtaja: Myös poliiseja valtavasti

Moskovan mielenosoituksen alkaessa puolilta päivin Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoi, että liikkeellä on myös valtavasti poliiseja. Etukäteen kerrottiin, että poliiseja olisi pääkaupungin kaduilla lauantaina jopa kymmeniä tuhansia.

- Koko Moskovan keskusta on täynnä poliiseja ja mielenosoittajia, Manninen totesi.

Viranomaiset olivat antaneet luvan 30 000 ihmisen mielenosoitukselle Bolotnajan aukiolla, joka sijaitsee Moskovajoen saaressa. Viranomaisten on helppo valvoa vastapäätä Kremliä sijaitsevalle saarelle johtavia siltoja.

Sen sijaan viranomaiset kielsivät mielenosoituksen Vallankumousaukiolla, mutta sinnekin kerääntyi uutistoimistojen tietojen mukaan satoja ihmisiä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi