1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tukholmassa juhlittiin Nobel-palkintoja

Tukholman konserttitalolla on vietetty Nobel-palkintojen jakoseremoniaa. Nobelin rauhanpalkinto luovutettiin aiemmin päivällä Oslossa, Tukholmassa palkintonsa vastaanottivat muut nobelistit. Nobel-juhlinta huipentui gaalaillalliseen Tukholman kaupungintalolla.

Kuva: JONAS EKSTRÖMER / EPA

Kuningas Kaarle Kustaa luovutti kymmenelle palkitulle mitalin, diplomin ja heidän osuutensa palkintosummasta.

Kukin Nobel-palkinto on kymmenen miljoonaa kruunua eli noin 1,1 miljoonaa euroa.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saa ruotsalainen Tomas Tranströmer ja kemian palkinnon israelilainen Daniel Schechtman, fysiikan, lääketieteen ja talouden palkinnot jaetaan useamman palkitun kesken.

Tänä vuonna Nobel-valitsijat joutuivat poikkeuksellisen tilanteen eteen, kun yksi lääketieteen kolmesta palkitusta, kanadalaistutkija Ralph Steinman, olikin kuollut vain muutama päivä ennen kuin palkinnonsaajat julkistettiin.

Sääntöjen mukaan kuollutta ei voida valita Nobel-palkinnon saajaksi. Nobel-säätiö päätti kuitenkin, ettei se muuta päätöstään, koska se sai tietää Steinmanin kuolemasta vasta julkistettuaan päätöksen ja oli toiminut hyvässä uskossa.

Nobel-juhlinta huipentui illalla Tukholman kaupungintalolla, jossa järjestetään Nobel-palkittujen kunniaksi gaalaillallinen. Paikalle on kutsuttu lähes 1 300 vierasta.