1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Durban vaikuttaa Suomen metsäpolitiikkaan

Durbanissa hyväksytty uusi ilmastosopimus vaikuttaa Suomen metsien käyttöön ja metsäpolitiikkaan. Jatkossa Suomi joutuu maksamaan laskennallisista ilmastopäästöistä, jos Suomen metsäpinta-ala supistuu.

luonto
Raila Paavola / YLE

Ilmastoneuvotteluissa oli tärkeää sopia laskentatapa, jolla otetaan huomioon hiilinielut, toisin sanoen tavat, joilla hiilidioksidia poistuu ilmakehästä.

Suomi on ainoa teollisuusmaa, jolle metsien hiilinielulla eli metsiin sitoutuvalla hiilidioksidilla on laskennallista merkitystä, kertoo ympäristöneuvos Jaakko Ojala YLE Uutisille.

Jo Kioton sopimuksessa on sovittu, että jos metsäpinta-ala pienenee, se lasketaan hiilidioksidin päästöksi. Kioton sopimuksen mukaan on kuitenkin ollut mahdollista korvata metsäalan supistuminen muilla hiilinieluilla. Tämä sääntö muuttui Durbanin sopimuksessa, missä pyrittiin pääsemään eroon kaikista poikkeuksista yhteiseen sopimukseen.

Suomi joutuu siis jatkossa maksamaan päästömaksuja, jos metsäala supistuu. Tällä on vaikutusta metsien käyttöön.

Ojala ei kuitenkaan usko, että vaikutus olisi kovin suuri tai äkillinen. Metsäalan supistumisen kustannus riippuu hiilidioksidin markkinahinnasta. Kustannusten suuruusluokka olisi kymmeniä miljoonia euroja. Suomi voi toki säilyttää metsäalan nykyisellään.

Suomi aikoo Ojalan mukaan ottaa laskentatavan muutoksen esiin, kun EU:n sisällä tarkastellaan ilmastopäästöjen taakanjakoa. Metsäpinta-alan supistumisesta seuraava laskennallinen päästö voidaan ehkä EU:n sisällä korvata muilla nieluilla, esimerkiksi metsän laadun muutoksilla.

Durbanissa Suomen metsien laskennalliseksi hiilinieluksi merkittiin 20 miljoonaa tonnia. Tutkimusten mukaan nielu on todellisuudessa muutaman miljoonaa tonnia suurempi. Ojala on kuitenkin tyytyväinen, että Suomelle jää hieman marginaalia, sillä bioenergian lisääntyvä käyttö saattaa pienentää hiilinielua tulevaisuudessa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi