Jos rasvamaksa ei aiheudu viinasta, ei kuoleman riski kasva

Alkoholiin liittymätön rasvamaksatauti ei lisää sitä potevien kuolleisuutta, vaikka rasvamaksa altistaakin muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille. Tuore yhdysvaltalaistutkimus antaa taudista uutta tietoa, sillä rasvamaksan kuolleisuusvaikutuksista tiedetään vain vähän.

terveys

British Medical Journalin julkaisemat tulokset osoittivat, että alkoholiin liittymätön rasvamaksa ei 18 vuoden seurannan aikana lisännyt riskiä kuolla sydänsairauksiin, syöpään tai maksasairauksiin. Muistakaan syistä aiheutuneet kuolemat eli kokonaiskuolleisuus ei liittynyt rasvamaksaan.

Tutkimuksessa hyödynnettiin suureen NHANES III -terveystutkimukseen osallistuneiden yli 11 000 yhdysvaltalaisen aikuisen tietoja, jotka kerättiin vuosina 1988-1994. Tämän jälkeen osallistujia seurattiin vuoteen 2006.

Rasvamaksalla tarkoitetaan runsasta rasvan kertymistä maksan soluihin. Normaalipainoisista noin 1-2 kymmenestä potee sitä, mutta lihavista ja etenkin vyötärölihavista jopa 7-8 kymmenestä. Usein rasvamaksa on oireeton, mutta siihen liittyvä tulehdus etenee vakavammaksi kirroosiksi noin joka viidennellä.

Lähteet: YLE Uutiset / Uutispalvelu Duodecim