1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Doulille on kysyntää synnytyssaleissa

Raskaana oleville naisille tuotetaan yhä enemmän yksityisiä hyvinvointipalveluja. Odotusajan joogaa ja hemmotteluhoitoja täydentämään voi synnytyssaliin palkata oman tukihenkilön eli doulan.

Kotimaan uutiset

Kätilöliiton puheenjohtajan Terhi Virtasen mukaan kiinnostus doulapalveluista kertoo siitä, että lääketieteeseen nojaavassa nykysynnytyksessä äidin hyvinvointi on jäänyt taka-alalle.

- Halutaan pehmeitä arvoja, ihmisten kohtaamista. Sitä, että on joku läsnä ja saa tukea. Eli tahdotaan jotain muuta kuin medikalisaatiota, Virtanen sanoo.

Yhä useampi synnyttäjä katsoo tarvitsevansa doulaa, joka tarjoaa tukea ja turvaa sekä pitää kätilön ajan tasalla. Puskaradion ja medianäkyvyyden takia esimerkiksi Helsingin ensikodin vapaaehtoisdoulien apua on kysytty lähes kolminkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Kysyntää on yksityisillekin palveluille.

- Synnytys ei ole helppoa eikä yksinkertaista. Naisen täytyy todella antaa kaikkensa ja keskittyä, ja siksi tukena on hyvä olla doulan auttavat kädet ja ajatteleva pää, kertoo Veera Gindonis, joka on avustanut 40 synnytyksessä.

Gindonis työskentelee doulapalveluihin erikoistuneessa yrityksessä. Hän arvioi, että doulat ovat ainakin toistaiseksi varsin vieras asia sairaaloissa.

- Ehkä meillä on kulttuurisen muutoksen aika. Kun 70-luvun alussa isät tulivat mukaan synnytykseen, se oli aika iso juttu monelle. Tämä on ehkä ihan samanlainen asia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi