Kansalaisjärjestöt pettyivät ilmastosopuun

Kansalaisjärjestöt ovat pettyneet YK:n ilmastokokouksessa Durbanissa saavutettuun sopuun. Järjestöjen mukaan päätös Kioton sopimuksen jatkosta ja suunnitelma uuden kansainvälisen ilmastosopimuksen valmistelusta olivat laiha sopu, joka jättää useita tärkeitä kohtia auki.

luonto

Järjestöt, muun muassa WWF Suomi, Greenpeace, Luontoliitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ja Kirkon ulkomaanapu, muistuttavat, että Kioton sopimuksen jatkon pituus jäi auki. Järjestöt ovat huolissaan siitä, että uuden Kiotoa seuraavan kansainvälisen ilmastosopimuksen käyttöönotto lykkääntyy todennäköisesti 2020-luvulle saakka, eikä päästöjä saada käännettyä laskuun ajoissa.

- Ilmastonmuutos karkaa käsistä, ellei päästöjä käännetä laskuun vuoteen 2015 mennessä. Jokainen hukattu hetki lisää ilmastonmuutoksen inhimillisiä ja taloudellisia kustannuksia, muistuttaa Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hakkarainen.

Järjestöt syyttävät Durbanin kokouksen lopputulosta kunnianhimon puutteesta päästöjen vähentämisessä.

- Nykyisten päästövähennyslupausten ja ilmastotieteen vaatimusten välillä on valtava kuilu, eikä Durbanissa tehty päätöksiä käytännön toimista, joilla kuilu voitaisiin kuroa umpeen, järjestöt toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Myös Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo tyrmää Durbanin kokouksen lopputuloksen.

- Yhdysvaltojen johtamat jarruttajat onnistuivat lisäämään keskeisen purkuehdon, joka voi helposti estää sen, että seuraava ilmastosopimus on laillisesti sitova. Ilmakehämme on täynnä hiilivelkaa, ja lasku jossa on Durbanin postileima, on postitettu maailman köyhimmille maille. Mahdollisuus torjua katastrofaalinen ilmastonmuutos on valumassa käsistämme, Naidoo varoittaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmasto- ja energiavastaava Venla Virkamäki pitää sopimusta laihana lohtuna.

- Kyllä se valitettavasti on enemmänkin laiha lohtu kuin mikään jättimäinen voitto. Päästiin eteenpäin tietyssä mielessä sopimustasolla, mutta sisältö jää valitettavan tyhjäksi kokonaisuudessaan.

Virkamäki huomauttaa, että on yhä epäselvää, mitä uuden, vuoteen 2015 mennessä tavoiteltavan sopimuksen "laillinen sitovuus" tarkoittaa. Yhdysvallat, Kiina ja Intia tulevat varmasti edelleen pitämään tiukasti kiinni omista intresseistään.

- Uskon, että neuvotteluista tulee vaikeat, Virkamäki sanoo.

Vääntö jatkuu vuoden päästä Persianlahdella Qatarissa.

Lähteet: YLE Uutiset