Durbanin ilmastokokous sopi Kioton sopimuksen jatkamisesta

Durbanissa koolla ollut YK:n ilmastokokous on löytänyt kompromissin uudesta ilmastosopimuksesta, johon kaikki suuret maat tulevat mukaan. Uusi kansainvälinen, myös Kiinaa ja Yhdysvaltoja, sitova sopimus on määrä hyväksyä vuoteen 2015 mennessä, ja voimaan se tullee vuonna 2020.

Maite Nkoana-Mashabane Kuva: Unati Ngamntwini / EPA

Uuden sopimuksen mukaan Kioton ilmastosopimusta jatketaan ensi vuonna sovittavan aikataulun mukaan. Aiemmin tarkoituksena on ollut jatkaa sopimusta viidellä vuodella vuoden 2017 loppuun saakka.

Nykyisin vain teollistuneet maat ovat velvoitettuja rajoittamaan päästöjään Kioton sopimuksen perusteella. Velvoitteet ovat raukeamassa ensi vuonna.

Kioton sopimukseen kuulumattomat maat velvoitetaan leikkaamaan päästöjään samassa määrin vuoteen 2020 mennessä. Samalla 194:n osanottajavaltion kokous päätti aloittaa neuvottelut uudesta sopimuksesta, joka toisi kaikki maat saman sopimuksen piiriin.

Neuvottelutulos on tehty EU-maiden esityksen pohjalta.

Sopimukseen pääsyä ovat hidastaneet Yhdysvallat, Kiina ja Intia. Yhdysvallat on vaatinut, että kaikkia saastuttajia kohdeltaisiin yhtäläisin kriteerein. Kiina ja Intia ovat puolestaan halunneet varmistaa, ettei ilmastopolitiikka hidasta niiden talouskasvua.

Neuvottelut Durbanissa venyivät odotettua pidemmiksi, ja ne uuvuttivat monet osanottajista. Niiden oli määrä päättyä jo perjantaina.

Venezuelan pääneuvottelija kertoi tulleensa uhkailluksi kokouskeskuksen käytävillä, koska hän vastusti luonnostekstiä. Hänen mukaansa Venezuelaa painostettiin hyväksymään sopimusteksti sillä ehdolla, että muuten se ei saisi rahaa nk. vihreästä ilmastorahastosta.