1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vapriikin holveissa säilytetään miljoonaa todistetta menneestä

Museokeskus Vapriikin kellarista Tampereelta löytyy yli miljoonan valokuvan kokoelma, jota kuka tahansa saa kartuttaa. Vanhimpiin kuviin on tallentunut pirkanmaalaista elämää 1800-luvulta, uusimmat edustavat tätä päivää.

kulttuuri
Keskustori 1930-luvulla
Tampereen Keskustori 1930-luvulla E.A. Bergiuksen kuvaamanaVapriikin kuva-arkisto

Kuvakokoelma on arvokas ja siitä pidetään hyvää huolta. Ovet ovat kuitenkin avoinna kelle tahansa kuvista kiinnostuneelle.

- Arkistoon pääsevät tutustumaan kaikki halukkaat. Henkilökunta vastaanottaa jokaisen tulijan ja auttaa kuvahaussa, museoamanuenssi Riitta Kela kertoo.

Kaikkia kuvia nähdäkseen ei tarvitse mennä Vapriikkiin saakka.

- Olemme tehneet yli kymmenen vuoden ajan digitointityötä, ja nyt miljoonan kuvan kokoelmasta yli 100 000 löytyy jo digitaalisesta tietokannasta.

Holveissa optimaaliset olosuhteet

Kuvallisia todisteita maakunnan historiasta säilytetään optimaalisissa oloissa Vapriikin kellarissa.

- Kutsumme tiloja holveiksi. Kuvien oikeanlainen säilyttäminen on tärkeää, ja holveissa on oikeat lämpötila- ja kosteusolosuhteet sekä tietysti paloturvallisuusasiat kunnossa, Riitta Kela kuvailee.

Vanhojen valokuvien oikeanlainen säilyttäminen on museoväen sydämenasia, ja siksi Vapriikin asiakkaita opastetaan mieluusti myös omien kuva-aarteiden säilömisessä.

- Jos omissa kuvissa on vaurioita, neuvomme miten niitä voi korjata. Meiltä saa myös neuvoja siihen, miten voi vastedes hidastaa kuvien vaurioiden syntymistä.

Kokoelmat karttuvat koko ajan

Kaupunginarkiston kuvat ovat tavallisten ihmisten kuvia tavallisesta elämästä. Kokoelmaa kartutetaan jatkuvasti, ja kenen tahansa kuvat mahtuvat mukaan.

- Otamme mieluusti vastaan Tampereen ja Pirkanmaan historiasta kertovia kotiarkistokuvia. Meillä on myös oma valokuvaaja, joka dokumentoi Tampereen muuttumista.

Museokokoelmiin kaivataan vanhojen kuvien lisäksi myös otoksia nykypäivästä.

- Tavoitteena on luoda kattava katsaus tämänhetkisestä elämästä tulevaisuutta varten. Ihmiset lähettelevät meille kiitettävästi materiaalia esimerkiksi eri tapahtumista, asuntoalueista ja muuttuvista maisemista. Meillä on paljon kuvia vanhan purkamisesta ja uuden rakentamisesta.

Myös tarinoita tallennetaan.

- Jos jollakulla on kokoelmamme kuvasta lisätietoa, meihin voi aina ottaa yhteyttä, museoamanuenssi Riitta Kela lupaa.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén

Lue seuraavaksi