Helsinki puuttuu kovemmalla kädellä julkijuopotteluun

Uunituoreessa kaupungin turvallisuussuunnitelmassa todetaan, että ihmisten turvallisuudentunnetta häiritsevät etenkin rikosten pelko, häiriökäyttäytyminen ja juopottelu. Etenkin yleisillä paikoilla tapahtuvaan häiritsevään juopotteluun etsitään uusia keinoja.

päihtymys
Alkoholisti nukkuu kassinsa vieressä jalkakäytävällä.
Martti Juntunen / YLE

Juuri valmistuneen turvallisuussuunnitelman mukaan ihmisiä pelottaa erityisesti lisääntynyt katuväkivalta. Tilastojen valossa pelko ei ole aivan perusteeton, sillä Helsingissä poliisin tietoon tulleiden henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten määrä on noussut tasaisesti kahdeksan vuoden ajan. Koska suurimmassa osassa sekä henkirikoksista että pahoinpitelyistä alholi on osapuolena, nousee juopotteluun puuttuminen keskeiseen rooliin myös turvallisuussuunnitelmassa.

Helsinki kaavailee pussikaljaväen suosimiiin puistoihin työntekijöitä, joilla olisi oikeus määrätä häiriökäyttäytymisestä ja roskaamisesta rangaistusmaksu.

Lisäksi poliisin partiointia keskitetään entistä enemmän alueille, joilla ongelmia eniten ilmenee ja sekä vakavista päihdeongelmista kärsivien että mielenterveysongelmaisten hoitoonohjausta tehostetaan.

Turvallisuus on myös tunne

Turvallisuus- ja valmiusyksikön päällikkö Matti Koskisen mukaan tärkeintä turvallisuuden lisäämisessä on se, että kaikki virastot ja liikelaitokset miettivät osaltaan, miten kaupungilla liikkuminen voisi tuntua helsinkiläisistä ja kaupungissa asioivista turvallisemmalta.

- Turvallisuuden tunne on tietenkin yksilöllinen asia, mutta sitä voi edistää käytännön tasolla esimerkiksi siisteydellä ja hyvällä valaistuksella.

Koskinen muistuttaa, että Helsinki on nykyiselläänkin varsin turvallinen kaupunki:

- Tietenkin pääkaupunkiin kohdistuu omanlaisiaan haasteita, mutta juuri toissaviikolla julkaistun konsulttiselvityksen mukaan Helsinki on maailman toiseksi tai kolmanneksi turvallisin kaupunki. Ainahan kuitenkin parantamisen varaa on ja siksi näitä suunnitelmia tehdään.

Lähteet: YLE Helsinki