Kuumemittari voi antaa epätarkan tuloksen

Eri kuumemittarit voivat antaa huomattavasti toisistaan poikkeavia tuloksia, mikä herättää kysymyksen mittareiden luotettavuudesta. Yleisesti käytetyillä digitaalisilla kainalokuumemittareilla voi saada epätarkan mittaustuloksen, vaikka niitä pitäisi kainalossa äänimerkkiin saakka.

Esimerkiksi digitaalisen kainalokuumemittarin tulos on täysin luotettava vain, jos sitä pidetään kainalossa 5-10 minuuttia eli vielä äänimerkin jälkeenkin. Kuva: YLE / Laura Holappa

Esimerkkitapauksessa henkilöllä oli kuumeinen olo ja mittaustulos uudella, digitaalisella kainalokuumemittarilla oli 36,8 astetta. Täsmälleen samaan aikaan korvakuumemittari antoi tulokseksi 37,5. Molempia mittareita pidettiin kainalossa tai korvassa äänimerkkiin saakka.

Yliopiston Apteekin Kemin toimipisteen apteekinhoitaja Mika Karhu muistuttaa, että nykyisin markkinoilla olevat kuumemittarit ovat luotettavia, kunhan niitä käytetään oikein. Esimerkiksi juuri digitaalista kainalomittaria kannattaisi pitää kainalossa vielä äänimerkinkin jälkeen, jotta tulos olisi luotettava.

Hän arvelee, että esimerkkitapauksen kainalomittari olisi antanut eri tuloksen, jos sitä olisi pidetty kainalossa pidempään.

- Monet mittarithan piippaavat jo parissa minuutissa. Piippauksen kuuluessa mittaus on luotettava, jos se on tehty limakalvolta eli esimerkiksi suusta tai peräsuolesta. Kainalosta mitattaessa kannattaa muistaa, että mittausta on hyvä jatkaa piippauksen jälkeen. Kokonaisaika kannattaa nostaa 5-10 minuuttiin, niin silloin myös kainalosta tulee luotettava tulos, Karhu opastaa.

Limakalvolta tarkempi tulos kuin iholta

Kuumemittarin tuloksesta riippumatta kuumeen rajaa on hankala määritellä, koska kehon lämpötila on yksilöllinen. Karhu kertoo, että kainalosta mitattuna normaalilämpö on 36-37 astetta ja korvasta tai peräsuolesta mitattuna 36-37,5 astetta.

Asiaan vaikuttaa paitsi yksilöllinen kehon lämpötila, myös se, että kainalossa lämpötila voi olla hieman alhaisempi kuin limakalvoilla. Limakalvolta mitattu lämpö on aina tarkempi kuin iholta mitattu.

Jotta tietäisi oman kuumerajansa, Karhu neuvoo mittaamaan lämpöä silloin, kun tuntee olevansa kunnossa.

- Silloin näkee, mikä on se normaali lämpö ja sitten, kun se siitä selkeästi nousee, tiedetään, että on kuumetta.