1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. punk

Hiekka ja punk maistuvat kurapukuisille

Atte, Jori ja Inksu ovat kolme päiväkodin pihalle unohtunutta haalari-ikäistä. Atelle maistuu hiekka, Jori piipahtaa joutessaan Keravalla ja Inksulla on lyhyt tukka, mutta hän ei silti ole poika. Kolmikko seikkailee punkin tahdissa Kuusankosken teatterin tuoreessa Räkänokat-musiikkinäytelmässä.

punk
Kuusankosken Teatteri

Joulukuun 5. päivä ensi-iltansa saanut Räkänokat on musiikkinäytelmä kaikenikäisille. Musiikista vastaava Jusa Olkinuora luonnehtii, että näytelmän musiikkia ei ole varsinaisesti suunnattu kenellekään, mutta siinä on silti tarttumapintaa kaikille.

- Jos näytelmän kärkibiisi on nimeltään Kylässä ei saa pieraista, ehkä se kertoo jotain, Olkinuora toteaa.

Olkinuora kertoo, että Räkänokkia alettiin ideoida jo lähes neljä vuotta sitten. Ammattisanoittaja ja elokuva-arvostelija Pekka Eronen halusi alkaa tekemään lastenmusiikkia, jossa voitaisiin laulaa kaikesta siitä, mitä Smurffit-levyjen kappaleissa ei voida käsitellä. Hitiksi muodostuneiden Smurffien sanoituksetkin ovat lähtöisin Erosen kynästä.

- Tarjosimme tekemiämme kappaleita eri levy-yhtiöihin. Ongelmaksi muodostui kuitenkin musiikin markkinoiminen, Olkinuora sanoo.

Ramones-henkistä lastenmusiikkia koko perheelle

Levyn julkaisu ei ottanut tuulta alleen. Miehet tarjosivat Räkänokkia myös tv:seen ja kuvasivat näytemateriaaliksi muutaman minuutin pätkiä kurapuvut päällä helteisessä Helsingissä.

- Kukaan ei saanut ideasta oikein kunnolla kiinni. Luojan kiitos, että meillä on kuitenkin loistava teatterinjohtaja Piia Kleimola, joka on ihan yhtä hullu kuin mekin. Puhuimme sitten Piian kanssa, josko Räkänokista tekisi näytelmän, Jusa Olkinuora kertoo.

Räkänokat kertoo päiväkodin pihalle unohtuneista lapsista. Olkinuoran mukaan hahmoista löytyy runsaasti piirteitä tekijöistä itsestään.

- Mä olen itse aika lailla se Atte ja Pekka on Jori. Inksusta en tiedä kuka se on, hän naurahtaa.

Olkinuoran mukaan Räkänokissa on muihin lastennäytelmiin verrattuna suorempi ote. Tämä näkyy myös näytelmän musiikillisessa annissa.

- Minullakin on kavereita jotka tykkäävät Ramonesista ja vastaavasta. Ajatuksena oli tehdä sellaista lastenmusiikkia, jota vanhemmat voivat kuunnella pahemmin irvistelemättä, Olkinuora sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala

Lue seuraavaksi