1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhä harvemmalla palaa - paitsi sikari

Tupakointi vähenee Suomessa hiljalleen kaikissa ikäryhmissä. Myös tupakansavulle altistuminen työpaikoilla on vähentynyt, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2010 tupakkatilasto. 16-vuotiaiden ryhmässä tupakointi on kuitenkin edelleen verraten yleistä.

Kotimaan uutiset
Palava sikari miehen sormien välissä.
John Smith / Fancy

Suomalaisista 15-64 -vuotiaista miehistä tupakoi päivittäin 23 prosenttia eli reilu viidennes. 16-vuotiaiden poikien ryhmässä luku on lähes sama, 21 prosenttia.

16-vuotiaat tytöt sauhuttelevat tätäkin useammin, eli heistä peräti 22 prosenttia polttaa tupakkaa joka päivä. 15-64 -vuotiaiden naisten keskiarvo on tätä selvästi alempi, 16 prosenttia.

Nuortenkin tupakointi on kuitenkin ollut viime aikoina laskussa.

Eläkeläiset tupakoivat vain vähän. 65-84 -vuotiaista miehistä tupakoi päivittäin 10 prosenttia ja naisista 5 prosenttia.

Työpaikoilla yhä harvempi tupakoimaton altistuu tupakansavulle.

Sikari maistuu

Tupakkatuotteiden kulutustilasto kertoo, että sikari on alkanut maistua suomalaisille. Sikareiden kulutus nousi vuonna 2010 noin yhdeksällä prosentilla edellisvuodesta. Verollisia sikareita paloi savuna ilmaan 123 miljoonaa kappaletta.

Savukkeiden kohdalla verollinen kulutus väheni, mutta niitäkin paloi edelleen 4,7 miljardia kappaletta. Savukkeiden veroton tuonti lisääntyi - vuonna 2010 suomalaiset toivat ulkomaanmatkoilta 387 miljoonaa verovapaata savuketta.

Irtotupakkaa savukkeen- ja piipunpolttajat käyttivät yhteensä 657 tuhatta kiloa. Irtotupakan kulutusta ei ole viime vuosina tilastoitu, mutta 2000-luvun alun ja vuoden 2010 välillä irtotupakan kulutus on vähentynyt noin kolmanneksella.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi