1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lasten seksivalistuksessa ei turhia kainosteltu 70-luvulla

Seksistä puhuttiin yksityiskohtaisen tarkasti 1970-luvun lastenohjelmassa. Lapsille kerrotaan, että rakastuneena yhdyntä tuntuu hyvältä, mutta jos ei haluta lasta, tulee naisen ottaa joka päivä e-pilleri tai miehen käyttää kondomia. Valistavan Mitä? Mistä lapset tulevat? –ohjelman voi katsoa uudistuneessa YLE Elävässä arkistossa.

Havainnekuva 1970-luvun valistavasta lastenohjelmasta. Kuva: Yle

Ohjelman tavoitteena on haikarasatujen sijaan kertoa avoimesti, mistä lapset oikein tulevat. Esikouluikäisille lapsille suunnatussa ohjelmassa suorasukaiset piirroskuvat havainnollistavat, mitä tarkoitetaan muun muassa kuukautisilla, siittiöillä, hedelmöittymisellä ja munasolulla. Ohjelmassa nähdään myös lapsen syntymä.

Lapsille kerrotaan, että omia sukupuolielimiä on kiva tutkia, mutta likaisilla käsillä ei pidä mennä kikkeliä tai pimppiä kokeilemaan, ettei tule tulehdusta. Lisäksi keskustellaan, mitä kaikkia erilaisia nimiä sukuelimille on.

Lasten kanssa seurataan piirroskuvissa esimerkkiparin Sinikan ja Timon kehitystä lapsista aikuisiksi. Kun Sinikka ja Timo ovat oman seksuaalisuutensa tutkimisen jälkeen kasvaneet sukukypsiksi aikuisiksi, voi heistä tulla myös äiti ja isä. Yhdyntä tuntuu sekä Timosta että Sinikasta kivalta, mutta aina elämässä ei ole sopiva aika saada lasta. Sinikka kertoo syövänsä joka päivä ehkäisypillerin, jotta ei tulisi raskaaksi. Lapsia myös valistetaan, että yhdynnän lisäksi mm. paneminen, nussiminen ja makaaminen tarkoittavat samaa asiaa.

Studiossa lapsille kerrotaan, että tytön ja pojan erottaa parhaiten molempien ollessa alasti, sillä "mikäänhän ei estä Sinikkaa laittamasta jalkaan myös housuja". Eräs pieni keskustelija huikkaa väliin erottavansa Timon ja Sinikan kyllä nimestäkin.