Miljardööri Prohorov ilmoittautui Putinin haastajaksi

Venäjän rikkaimpiin ihmisiin kuuluva suurliikemies Mihail Prohorov on ilmoittanut asettuvansa ehdolle maaliskuun presidentinvaaleissa. Lauantaina presidenttikisaan ilmoittautui jo Sergei Mironov, joka kuuluu Venäjän kolmanneksi suurimman puolueen Oikeudenmukaisen Venäjän johtajistoon.

Ulkomaat
Mihail Prohorov New Yorkissa lokakuussa 2011.
Mihail Prohorov New Yorkissa lokakuussa 2011.Justin Lane / EPA

Prohorov ilmoitti omasta ehdokkuudestaan maanantaina lehdistötilaisuudessa. Hän sanoi alkavansa nyt kerätä nimiä rekisteröityäkseen, uutistoimisto RIA Novosti kertoo.

Vielä torstaina Prohorov sanoi blogissaan, ettei näe vaihtoehtoa Putinille presidenttinä. Pitivätpä venäläiset hänestä tai eivät, hän on ainoa, joka kykenee johtamaan tätä tehotonta valtiokoneistoa, Prohorov sanoi.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Prohorovin ilmoituksen jälkeen, että Putin tietää liikemiehen aikeista. Prohorov sen sijaan kiistää, että olisi keskustellut asiasta Kremlin kanssa, RIA Novosti kertoo.

Prohorov aikoi osallistua 4. joulukuuta järjestettyihin duumanvaaleihin Oikea asia -puolueen johtajana, mutta hänet syrjäytettiin syyskuussa puoluejohtajan paikalta. Puolue ei ylittänyt äänikynnystä duuman vaaleissa.

Lähteet: Itar-Tass, YLE Uutiset