1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Eläkeyhtiöille lisää riskisijoituksia?

Eläkeyhtiöt voivat tehdä riskisijoituksia takavuosia vapaammin, jos sosiaali- ja terveysministeriön kaavailema uudistus hyväksytään. Ylen A-studio kertoi maanantaina, että työryhmä aikoo esittää vuonna 2008 eläkeyhtiöille annettujen vakavaraisuushelpotusten jatkamista uuden lain turvin.

Talous
Palkkakuitti, jossa näkyvät eläkemaksut.
YLE

Rohkeammilla sijoituksilla tavoitellaan korkeampia tuottoja, jotta eläkemaksun voimakkailta korotuksilta vältyttäisiin. Nykyään kaksi kolmasosaa eläkkeistä maksetaan työssäkäyviltä perittävien eläkemaksujen kautta. Kolmasosa suomalaisten eläkkeistä on rahastoituina.

Työryhmän mukaan eläkevaroille asetettu 3,5 - 4 prosentin reaalituotto ei toteudu ilman riskipitoisia osakesijoituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sijoitusuudistus ei vaaranna suomalaisten eläkkeitä.

- Ei tarvitse pelätä. Tässä ei ole kyse pörssipelistä vaan annetaan mahdollisuus osakesijoituksiin tai muihinkin riskipitoisiin sijoituksiin silloin, kun se tehdään tuottavasti ja turvaavasti, kertoo ylijohtaja Outi Antila STM:stä.

Siinä missä osakkeiden painoarvo eläkeyhtiöiden sijoittamisessa kasvaa, myös yhtiöiden vakavaraisuutta seurataan. Työryhmä esittää vakavaraisuuden arviointiin uutta mittaria, vakavaraisuuspääomaa.

Aiemmin vakavaraisuutta arvioitiin emu-puskurin ja toimintapääoman avulla. Yhtiön vakavaraisuudella tarkoitetaan sitä, että yhtiö selviytyy velvoitteistaan taloustilanteen heikentyessäkin.

Lähteet: YLE Uutiset