1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapaset herättävät muistoja

Toisille ne ovat tumput, toisille kintaat tai lapaset. Yhtä kaikki ne herättävät monen mielessä lämpimiä ajatuksia. Kukapa meistä ei muistaisi, miltä märkä villalanka tuoksuu tai maistuu. Lämpöisimmät lapaset tehdään huovuttamalla. Ennen vanhaan työmiesten mieleen olivat neulakintaat, koska ne mukautuivat parhaiten käteen.

lapaset
Taina Vilhosen neulomat lapaset.
Taina Vilhosen neulomat lapaset.YLE

Taipalsaaren käsityöläisten käynnissä olevassa lapaskilpailussa etsitään kunnasta kertovia lapasia.

- Värit ja aiheen saa valita vapaasti, kunhan se liittyy jollain tavoin kuntaamme kertoo Taipalsaaren käsityöläisten puheenjohtaja Terttu Ahola.

- Kilpailulapasten mukaan pitää laittaa tarkat ohjeet ja tekijän yhteystiedot. Lisäksi voittaja lahjoittaa mallin ja tekijänoikeudet Taipalsaaren käsityöläisten käyttöön.

Huovutettu lapanen on lämmin

Huovutus tekee lapasista lämpöiset. Se on ilmava ja lämmin, kertoo Ahola

- Vaikka siitä menee tuuli läpi, on huovutettu villa tosi lämmin.

- Helpoiten huovutuksen saa neulomalla suuret lapaset ja panemalla kintaat sen jälkeen pesukoneeseen. Huovutuksen voi tehdä myös neulalla.

Neulakinnas on vanha perinteinen tapa tehdä lapaset. Työmiehet tykkäsivät niistä, koska ne mukautuivat käteen paremmin kuin neulotut, kertoo Terttu Ahola.

Neulakinnastekniikka ei ole vaikea oppia. Haastavaksi sen tekee se, ettei sitä voi purkaa, toteaa itsekin tekniikan hallitseva puheenjohtaja.

Kilpailuaika on ensi kevääseen ja tavoitteena on saada ainakin 50 lapaset. Kintaat voi tehdä virkkuukoukulla, puikoilla tai neulakintaalla.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi