1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulukukka

Joulutähden myrkkyväitteet palturia - jouluruusu on paljon vaarallisempi

Jo vuosikymmeniä on elänyt sitkeä harhaluulo, jonka mukaan joulun suosikkikukka joulutähti olisi myrkyllinen. Kukkakauppiaat haluavat kumota myytin, sillä se on vähentänyt myyntiä aikaisempina vuosina. Sen sijaan on olemassa yksi suosittu joulukukka, joka on erittäin myrkyllinen, eikä sitä suositella lapsiperheisiin.

Perinteisistä joulukukista myrkyllisin on jouluruusu. Kuva: YLE / Tuija Veirto

Joulutähti ja hyasintti sopivat hyvin joulukukiksi lapsiperheille tai kotiin, joissa on lemmieläimiä. Kyseiset kukat eivät ole vaarallisen myrkyllisiä, vaikka lapsi vahingossa lehdestä palan söisikin.

- Me kukkakauppiaat haluamme kumota myytin joulutähtien ja hyasinttien myrkyllisyydestä. Jos vahingossa niitä syö, niin ärsytysoireita ne tottakai aiheuttavat, mutta suoranaista myrkytysvaaraa ei ole. Ei niitä kannata salaattiin käyttää, sanoo kajaanilainen kukkakauppias Sirpa Kitusuo.

- Markkinoilla on kuitenkin myrkyllisiä kukkia. Parina jouluna hittikukaksi muodostunut jouluruusu on erittäin myrkyllinen syötynä. Jo pieni määrä saattaa aiheuttaa vakavan myrkytystilan. En suosittele lapsiperheeseen tai kotiin, jossa on lemmikkejä, jatkaa Kitusuo.

Muitakin kukkia voi ostaa

Jouluun kuuluvat joulun värit. Se lienee paras sääntö, kun kukkakauppaan ostoksille lähtee. Leikkokukat käyvät hyvin kaupaksi.

- Tulppaanit ovat käyneet vuosi vuodelta paremmin kaupaksi. Valkoinen ja punainen tulppaani saattavat joulun alla jo loppua, arvioi Sirpa Kitusuo.

Eniten jouluna myydään kautta linjan valkoisia ja punaisia kukkia. Esimerkiksi sininen kukka ei käy jouluna kaupaksi.