Joose Tammelin vie joululaulut mollista duuriin

Suomalaiset ovat vuosikymmenestä toiseen esittäneet surumielisiä joulunajan klassikkosävelmiä. Musiikin monitoimimies Joose Tammelin kyllästyi vuodesta toiseen toistuviin sävelmiin. Vuoden ajan hän on säveltänyt uutta sekä sovittanut ja sanoittanut harvoin kuultua joulumusiikkia suurkuorolle ja sinfoniaorkesterille.

kulttuuri
Joose Tammelinin musiikkia tulkitsevat noin 170 muun esiintyjän kera muun muassa Kirsi Ranto ja Mervi Vuorinen.

Jalasjärvellä uudistetaan klassista joulumusiikkia. Joose Tammelin hakee noin 170 esiintyjän kera joululauluihin iloa ja rytmiä Mikä ilo -konserteissa Jalasjärvellä ja Vaasassa. Tammelinin päässä joululaulut soivatkin mollin sijasta duurissa.

- Joulu on suomalaisille tärkeä juhla. Itsekin lukeudun jouluihmisiin ja taistelen tätä pimeyttä ja mollimelankoliaa ja räntäsadetta vastaan niillä aseilla, mitä annettu on, Joose Tammelin myhäilee.

Joululaulut ovat soineet Joose Tammelinin päässä koko vuoden. Hän on säveltänyt itse uutta joulumusiikkia, mutta kuluneen vuoden aikana hän on ennen kaikkea etsinyt vanhoja, harvoin kuultuja joulusävelmiä ja sovittanut sekä sanoittanut ne. Hän tarttui muun muassa saksalaisiin, ranskalaisiin ja puolalaisiin sävelmiin.

- Joosen orkesterisatsi on äärimmäisen värikästä. Koko ajan pitää olla valppaana ja laskea taukoja. Ei ole varaa menettää keskittymistään. Sävelmät ovat täynnä iloa, riemua ja väriä, arvioi huilisti, musiikin opiskelija Albert Lenkiewicz.

- Harrastajalle Joose Tammelinin sävellykset ja sovitukset ovat haastavia. On todella virkistävää tehdä välillä erilaista joulumusiikkia. Kaikki kirkot ja konsertit kun soivat näitä perinteisiä joulun sävelmiä, toteaa 34 vuotta Pohjan Miehissä laulanut Antti Ikäläinen.

Rytmiä Tiernapojille

Joulumusiikin uudistustalkoot ulottuivat myös reilut parisataa vuotta vanhaan kerjuusikermään Tiernapoikiin. Tammelin ei modernisoinut Tiernapoikia, vaan nosti sen kaikki kolmetoista osaa itsenäisiksi osiksi ja toi niihin rytmiä.

- Sovitus on periaatteessa niin kuin wieniläis-klassiselle orkesterille ja siitä huolimatta siinä käytetään etnisiä soittimia mausteena, kuvaa Mikä ilo -konsertissa Herodeksen roolin laulava tenori Karl Henrik Wahlfors.

Kapellimestari Sauli Perälä on innoissaan uusista Tiernapojista.

- Mielestäni se on sellainen paketti, jota sopisi viedä vaikka ulkomaille. Se voisi upota nyt kansainvälisestikin, koska siinä on orkesterin sävelkieltä niin paljon mukana.

Korkeatasoinen ei käy kaupan

Entä millaista musiikkia soi säveltäjä Joose Tammelinin kodissa jouluna?

- Soitamme ja laulamme itsekin, mutta nyt voisin suositella esimerkiksi Juha Uusitalon ja Turun filharmonisen orkesterin joulumusiikkia. Kuuntelen mielelläni myös oopperadiivojen uusinta kokoelmaa. Iskelmä ei soi jouluna meidän kodissa.

Joose Tammelin on harmissaan siitä, että suomalaisten levylautaset täyttyvät lähinnä huoltoasemilta hankitulla joulumusiikilla.

- Mitä korkeatasoisempaa kirjoitat, sitä huonommin se käy kaupan. Se on fakta musiikissa, ei kirjallisuudessa!

Mikä ilo -konsertit Jalasjärvellä ja Vaasassa

Joose Tammelinin säveltämää, sovittamaa ja sanoittamaa joulumusiikkia kuullaan tänään maanantai-iltana Jalasjärven oppimiskeskuksen salissa ja huomenna tiistaina Vaasan kirkossa. Sinfoniaorkesterin lisäksi musiikkia tulkitsee suurkuoro, joka koostuu Jalasjärven Naislaulajista, ilmajokelaisesta Kampraattikuorosta ja vaasalaisesta Pohjan Miehistä. Konserttien kapellimestarina toimii Pohjan Miehien taiteellinen johtaja Sauli Perälä.

Tiernapojissa esiintyvät Karl Henrik Wahlforsin lisäksi Jukka Ylinen, Marianna Luopajärvi-Heinonen ja Kirsi Ranto.

Lähteet: YLE Pohjanmaa/Päivi Rautanen