Lukivaikeuksiin ei tarjota apuvälineitä työelämässä

Lukivaikeuksista kärsivät saavat vain harvoin ongelmaansa helpottavia apuvälineitä. Erilaisten oppijoiden liiton selvityksen mukaan Suomessa ei ole ainuttakaan työnantajaa, joka olisi tarjonnut apuvälineet työntekijälleen, vaikka muissa Pohjoismaissa ne ovat olleet arkipäivää jo vuosia.

terveys
Nainen pitää päätään työpöytäänsä vasten. Taustalla tietokone auki.
Yle

Erilaisten oppijoiden liiton puheenjohtaja Airi Valkama vertaa apuvälineitä silmälaseihin tai kuulolaitteisiin, jotka ovat monille välttämättömiä.

Hänen mukaansa äänikirjoja, virheitä korjaavia tietokoneohjelmia, skannaavia kyniä ja muita apuvälineitä tunnetaan Suomessa kuitenkin huonosti.

Valkama arvelee, että apuvälineiden merkitystä ei ole täysin oivallettu, vaikka ne olisivat yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömiä.

- Kaikissa muissa Pohjoismaissa apuvälineet ovat olleet lukivaikeuksisille käytössä jo vuosikausia. Suomi on ainoa maa, jossa niitä on erittäin vaikea saada käyttöön, ja voitaisiin miettiä, että miksi näin on.

Suuri säästö sairauslomakuluissa

Välineiden tarjoaminen olisi Valkaman mukaan myös taloudellisesti kannattavaa.

- Silloin säästettäisiin monessa paikassa. Tämä ei koske pelkästään opiskelua vaan myös työelämää. Jos siellä olisi näitä skannereita, kommunikaattoreita ja äänikirjoja käytössä niillä, jotka niitä tarvitsevat, niin säästyttäisiin monelta loppuunpalamiselta. Tunnistamaton oppimisvaikeus on monen burn outin taustalla.

Erilaisten oppijoiden liitossa on laskettu, että noin 1 500 euron apuvälineiden ostaminen vastaa vain viittä sairauspäivää kaupan alalla.

Työ- ja elinkeinoministeriö on varannut apuvälineisiin määrärahan, josta niiden hankkimista korvataan työnantajille. Mahdollisuutta on kuitenkin toistaiseksi osattu hyödyntää vain vähän.

Apuvälinekeskus tarjoaa apua valintaan

Helsingin Kaisaniemessä avataan tänään Suomen ensimmäinen lukivaikeuksisten apuvälinekeskus, jonne on koottu laaja valikoima lukivaikeuksisen oppimista, työelämää ja toimintaa helpottavia apuvälineitä.

- Osa on nimenomaan räätälöity avuksi oppimisvaikeuksiin, mutta osa on sellaisia, että niitä käytetään muutenkin. Siellä on jos jonkinlaista vempainta ja vipstaakia, Valkama lupaa.

Keskukseen voi ajanvarauksella tulla ohjatusti testaamaan muun muassa äänikirjoja, skannaavia kyniä, kirjoitusta lukevia koneita, viivakoodin lukijoita, värikalvoja ja väriviivaimia.

Lähteet: YLE Helsinki