Aikaero laittaa pään sekaisin vauvalandiassa

Pieni vauva voi aiheuttaa vanhemmilleen jet lagia muistuttavan olotilan, sanoo tietokirjailija Elina Tanskanen. Hän on kirjoittanut oppaan, joka auttaa sopeutumaan uuteen aikavyöhykkeeseen.

Aamu-tv
Aamu-tv:n Vieraana Elina Tanskanen.
Toimittaja, bloggari, logoterapeutti ja seksuaalineuvoja Elina Tanskanen vieraili Aamu-tv:ssä puhumassa vauvavuodesta.

Jetlagissa. Yhdellä kädellä kirjoitettu opas vauvavuoteen -kirjan kirjoittaja Elina Tanskanen kertoo, miltä vauvalandiaan saapuminen tuntuu.

- Voi olla henkistä aikaerorasitusta. Usein on aika pöllämystynyt olo, että mikä maa, mikä valuutta. Kulttuurishokki voi olla melkoinen, Tanskanen kuvailee Aamu-tv:n sohvalla.

Kahden pienen lapsen äiti tietää, että vauvan vanhemmat syyllistävät itseään herkästi. Pahimmillaan ilo vauvan kanssa olemisesta voi kadota kokonaan. Mitään ei tarvitse pakottaa, ja väsymys on myös sallittua, Tanskanen muistuttaa.

- Vauvavuoteen jos mihin voi ottaa asenteen, että se kyllä menee ohi. Vauva kasvaa pakottamatta ulos 50-senttisistä potkupuvuista.

Hän on kiinnittänyt erityistä huomiota naisten keskinäiseen kemiaan. Keskustelut vaikkapa imetyksestä tai synnytyksestä kärjistyvät helposti.

- Monesti naiset ovat aika julmia toisilleen. Aika monta tulenpalavaa, keskustelua herättävää kiistakapulaakin liittyy lapsen alkutaipaleeseen.

Parisuhdekin joutuu sekin koetukselle vauva-aikana. Avoin keskustelu peloista jo ennen vauvan syntymää kannattaa.

- Olen verrannut vauva-aikaa dynamiittikalastukseen. Jos on ongelmia, ne varmasti tulevat vauvan myötä pinnalle.

Avain moneen asiaan on kyky sietää keskeneräisyyttä. Loppupeleissä vauvalle riittää ruoka, rakkaus ja lepo.

- Niin kauan kun vauva pysyy hengissä ja vanhemmat järjissään, kaikki on hyvin.

Elinan blogi on osoitteessa: http://jetlagissa.wordpress.com/ (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset