4G-liittymien markkinointi kiihtyy

Langattomien laajakaistaliittymien suosion kasvu on rohkaissut niin Soneran, Elisan kuin DNA:nkin investoimaan neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoihin. 4G-tukiasemien kautta netin selailun luvataan olevan aiempaa nopeampaa. Uusissa verkoissa toimivia nettitikkuja ja mokkuloita kaupataan jo kiivaasti.

talous
Mies pitelee 4G-mobiilitikkua
Suurimmat matkapuhelinoperaattorit luottavat 4G-liittymien suosion kasvuun. Kiivas markkinointi on jo alkanut. Vaikka 4G-puhelimia ei ole vielä saatavilla, uusivat Sonera, Elisa ja DNA jo tukiasemiaan.

Suurimmat matkapuhelinoperaattorit käyttävät lähivuosina satoja miljoonia euroja tukiasemiensa uudistamiseen. 4G-tasoisen nopean verkon tarve kasvaa koko ajan.

– Me odotamme, että ensi vuoden alkupuolella tulee ensimmäisiä tabletteja, ja ensi vuoden aikana puhelimia, joilla 4G-yhteyksiä voi käyttää, sanoo Elisan johtaja Henri Korpi.

Käytännössä 4G-verkkoa rakennetaan nykyisten gsm- ja 3G-verkkojen rinnalle. Osa tukiasemista saadaan 4G-tasoisiksi nopeasti.

– Jos meillä on 3G-tukiasema, joka on viimeisintä tekniikkaa, se menee hyvinkin pitkälle ohjelmistopäivityksillä, ja ehkä hiukan antenniverkkoa päivittämällä. Mutta jos se tehdään niin sanotusti tyhjästä, niin puhutaan useista kymmenistä tuhansista euroista, jopa sadasta tuhannesta eurosta ja ylikin, sanoo Soneran osastopäällikkö Timo Hietalahti.

4G- tukiasemat vaativat taustalleen nopeat runkoyhteydet.

– Se on itse asiassa vähintään yhtä iso työ, kun 4G:tä levitetään. Siellä puhutaan jopa gigabitin vaatimuksesta, kertoo Hietalahti.

Useimmiten tämä tietää kaapelitöitä.

– Toki radiolinkeilläkin pystytään aika paljon tekemään, mutta hyvin pitkälle kuitua kaivetaan maahan, hän jatkaa.

Markkinointiesitteissä 4G-liittymien nopeuksia koskevat kuvaukset ovat varsin vaihtelevia.

– Me puhumme 4G:stä silloin, kun puhumme sadan megabitin nopeuksista käyttäjälle päin ja 50 megabitin nopeuksista käyttäjältä tukiasemaverkkoon päin, Hietalahti kertoo.

Vaikka rakentaminen maksaa, uskovat operaattorit 4G-investointien maksavan itsensä takaisin.

– Onhan toki näin, että investoinnit ovat erittäin isoja, mutta lähivuosien aikana kyllä siitä tulee kannattavaa, arvioi DNA:n johtaja Pekka Väisänen.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarmo Olavi Koponen