Ajatuskupla: Nyt on kotoilun kulta-aika!

Oma koto kullan kallis, vai eikö se ollut oma koti. Kuka on keksinyt tämmöisen koto-sanan. Joka tapauksessa kotoilu on trendikästä, ja joulu on kotoilun kulta-aikaa Minna Rosvallin mielestä.

käsityöt (tuote)
Kuvassa kaksi huovutettua tonttua
YLE / Raila Paavola

Terveisiä teille, jotka väsäätte siellä kynnet liimassa joulukortteja tai rummutatte huovutusneulalla piparkakkumuottia apinan raivolla. Te olette megatrendikkäitä. Ja vaikka kaikki ei menekään aina kuten Strömsössä, ei se haittaa.

Strömsöhän on kotoilun äiti. Olemme jo vuosikausia saaneet ihmetellä, miten huonekalut tuunataan ja millaisia uusia käsityövinkkejä on tarjolla. Ja kaikki käy käden käänteessä – vähän tunnelmamusiikkia ja hienoja kuvallisia leikkauksia. Ihanaa, minäkin haluan tehdä kaikkea tuota.

Moni muukin haluaa ja osaakin. Kun vierailee vaikka joulumyyjäisissä, huomaa, miten paljon oikeasti käsityötaitoisia on keskuudessamme. Enkeleitä, kortteja, poppanoita, havukransseja , erilaisia joulukoristeita. Ideoita tekijät saavat messuilta ja alan lehdistä ja näitä käsityövinkkejähän riittää. Jopa Salon Seudun Sanomat neuvoi viime viikon torstain lehdessä juuri tuon huovutetun piparin teon. Kävi jo mielessä, että pitäisikö sittenkin hankkia se huovutusneula.

Katsoin netistä kotoiluun liittyviä osumia ja niitähän riitti. Kaksplus-lehden nettiversiosta löytyi myös määritelmä. Suora sitaatti sieltä: Kotoilu on käännös englanninkielisestä sanasta homing. Alun perin homing tarkoitti lohikalojen vaellusta kutemaan tuttuun jokeen, jossa olivat aiemminkin kuteneet. Sitä se on tänä päivänäkin: tekeminen ja kiinnostuksen kohteet suunnataan takaisin kotiin.

Sisustaminen ja ruuanlaitto liittyvät askartelun ohella tähän kotoilubuumiin. Voi sitä jouluesineiden ja hörhelöiden määrää, jota on tarjolla koteihin. Ja jotkut osaavat tehdä kodeistaan todella tunnelmallisia ja niissä vieraillessa tulee tunne kuin olisi sisustuslehden sivuilla.

Mutta vielä takaisin kotoilun syvimpään olemukseen. Haluan pohtia tätä kulttuurihistoriallisesti. Sijoittuisiko kotoilun synty ehkä aikaan, kun Suomi vaurastui. Savupirtissä on ollut varmaan joku muu mielessä kuin kotoilu, vaikka kyllähän sielläkin kotoiltiin eli tehtiin puhdetöitä. Olisiko metsäpirtti siis sittenkin kotoilun kehto eikä Strömsön merenrantahuvila?

Itselle tulee kotoilusta mieleen myös taiteilija Carl Larsson ja varsinkin hänen vaimonsa Karin – tuo kotoilun hengetär, joka koristi kotinsa käsitöillään. Hänen ideoistaan saamme nauttia yhä tietenkin niissä Carl Larssonin tauluissa. Tunnettu ruotsalainen huonekalu/kodintarvikejättiläinen on ammentanut myös ideoita Larssoneilta.

Kotoilu on läsnä myös presidentinvaalikilpailussa. Aiotko Sinä, kotoilija, kokeilla Vuokko Väyrysen valkosuklaakakkua vai Tiina Soinin salmiakkavodkakakkua. Siinäpä vasta kysymys.

Lähteet: Minna Rosvall / YLE Turku