Kuulet kukuntaa tuomiokirkon tornista - se voi olla suntio

Mikkelin Tuomiokirkon 64 metriä korkea kellotorni on suntio Kimmo Hällbackille tuttu paikka. - Jokusen kerran on tullut kiivettyä yli kaksisataa porrasta ja käytyä laittamassa kellot aikaan.

tornit
Mikkelin Tuomiokirkon kellotapulista näkymä Hallituskadulle.
Mikkelin Tuomiokirkon kellotapulista näkymä Hallituskadulle.YLE/Mika Aro

- Kelloa aikaan laitettaessa piti yksi kellon taustalevy ottaa pois ja työntää pää ulos nähdäkseen toista metriä pitkät viisarit. Siinä oli oltava oikea-aikainen ja varovainen, ettei pää jää viisareiden väliin kuin giljotiinissa konsanaan.

Aikaa tarkistettaessa pitää suntion aina huutaa "kukkuu". Moni on alhaalla ihmeissään kukkuuta kuunnellut ja päätä ympärilleen käännellyt. Ylöspäin ei kukaan ole koskaan hoksannut silmiään luoda.

Tornissa on kaksi kirkonkelloa, isompi painaa 1710 kiloa ja pieni 1000 kiloa. Alun perin torniin tilattiin kolmaskin kello, mutta sen äänilajiin ei oltu tyytyväisiä ja se palautettiin. Kirkonkellojen soittaminen tapahtuu nykyisin automatisoidusti nappeja painamalla.

Nykykellot ottavat ajan Yleltä

Aikaa näyttävät kellot piti ennen aikaan käydä vetämässä. Vanha Tukholmassa tehty koneisto on edelleen paikallaan. Tehtävä lankesi mikkeliläisen kellosepänliikkeen nuorimmalle työntekijälle, joka kipusi torniin kerran viikossa. Tornikellot sähköistettiin vuonna 1967. Nykyään kellot ottavat aikasignaalin Yleisradiosta.

Tuomiokirkon tornissa on myös radiohuone, jossa on pieni tirkistysluukku. Urkujen yläpuolella olevasta luukusta on näytetty taskulampulla valomerkki papille alttarille, jolloin hän on aloittanut radioitavat kirkonmenot ajallaan.

Tornista löytyy myös useampi ukkosenjohdatin, joiden tehtävänä on suojata kirkkoa sääherran tuhoisilta nurkanvaltausyrityksiltä.

Kirkontorni on myös pulujen ja naakkojen suosikkipaikka. Osalle linnuista tornin luukut ovat koituneet myös kohtalokkaaksi välietapiksi matkalla lintujen taivaaseen.

Tornissa ei muuten kuuloaistin kannalta kannata olla arkiaamuisin kello kymmenen aikaan, sillä silloin on tapana soittaa sanomakelloja.