1. yle.fi
  2. Uutiset

Keittokirjat auttoivat masennuksen yli

Raahelainen Paula Pirinen on ollut kiinnostunut keittokirjoista ja ruokaresepteistä jo teini-ikäisenä. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin naisen kotoa löytyy yli 700 keittokirjaa. Laaja kokoelma on auttanut Piristä selviämään rahapulan kourista sekä masennuksesta.

keittokirjat
Keittokirja kokoelma Raahe
YLE

Nuorelle Paula Piriselle oli juhlaa, kun hänen äitinsä lupasi tyttären leikata Kotiliesi-lehdestä ruokareseptejä talteen. Tästä kehittyi pikkuhiljaa Piriselle rakas harrastus, joka muuttui leikekirjan kasaamisesta keittokirjojen keräilyyn.

- Minusta on ihanaa lukea keittokirjoja, ahmin niitä samalla tavalla kuin muut romaaneja, Pirinen kertoo.

Pirisen vanhimmat keittokirjat ovat jopa 1800-luvulta asti. Kokoelmasta löytyy muun muassa Anna Olssonin kirjoittama ensimmäinen suomalainen keittokirja.

- Ennen suomalaisia keittokirjoja reseptit saatiin suullisena perintönä tai pappilassa työskennelleiden nuoret piikojen muistiinpanoista, Pirinen kertoo.

Keittokirjojen muutos on Pirisen mukaan nähtävissä niin ohjeissa käytettävien ruoka-aineissa kuin niiden käsittelytavoissa.

- Yllättävää on, että keittokirjoista on löytynyt aikojen alusta asti sellaisten nykyruokien valmistusohjeita, joita ei esimerkiksi sota-ajan jälkeen edes ollut saatavilla.

Suosikkeja 1930-luvun pula-ajan kirjat

Rahallisesti tiukkoina aikoina Pirisen viikon ruoka koostui työmaalta salaa kuljetetuista näkkileivistä ja voinapista, joka täytyi säästää viikonlopun herkutteluhetkeen.

- Minulla oli myös ystävä, joka antoi minulle vanhoja juustokannikoita koiralle vietäväksi. En koskaan kertonut hänelle, että tein niistä itselleni ruokaa, Pirinen kertoo.

Keittokirjojen resepteillä Pirinen opetteli kokkaamaan luovasti ja halvalla.

- Aikoinaan sydän, maksa, munuaiset ja hännät eivät maksaneet paljoa, joten opettelin tekemään niistä ruokaa. Tykkään erityisesti 1930-luvun pula-ajan keittokirjoista, sillä niissä neuvotaan tekemään ruokaa todella halvalla.

Pirinen on myös opetellut valmistamaan useita ruokia alusta loppuun asti itse. Makkaraa hän ei nouki valmiina kaupan hyllyiltä, vaan valmistaa sen itse.

- Valmistan ruokaa myös pässinkiveksistä ja kateenkorvasta. Kaikkea on pitänyt kokeilla, Pirinen toteaa.

Keräilyharrastus on auttanut vaikeiden aikojen yli

Kokkausinnostus laantui hetkeksi muutama vuosi sitten, kun Pirinen sairastui masennukseen hänen aviomiehensä kuoleman jälkeen.

- En saanut mitään aikaiseksi, istuin kotona syömässä sipsiä ja jäätelöä. Vuoden päästä päätin, että näin ei voi jatkua, sillä lihoin lihomistani, Pirinen muistelee.

Päätöksen jälkeen Pirinen kaivoi kokoelmastaan esiin kiinalaiset keittokirjat, joista hän etsi mielenkiintoisia ja terveellisiä reseptejä.

- Siitä arki sitten taas lähti kulkemaan. Keittokirjoista on ollut minulle valtavasti apua ja iloa.

Lähteet: YLE Oulu / Johanna Latvala

Lue seuraavaksi