1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuvataiteilija Laura Horelli palkittiin Saksassa

Kuvataiteilija Laura Horelli on uunituore Hannah Höch -tukipalkinnon saaja. Saksalaisen dada-taiteilijan mukaan nimetty palkinto myönnetään Berliinissä asuville naistaiteilijoille. Tänä vuonna palkinnon sai videotaiteilija.

kulttuuri
Laura Horelli
Laura HorelliAV-arkki

Laura Horelli voi olla tyytyväinen kuluneeseen vuoteen. Horelli oli toinen tämänkertaiseen Ars-näyttelyyn kutsutuista suomalaistaiteilijoista ja parhaillaan hänen teoksiaan on myös esillä kahdessa berliiniläisessä galleriassa.

Neuer Berliner Kunstvereinissa on nähtävissä hänen kahdeksan vuoden takainen teoksensa You go where You're sent. Barbara Weiss -galleriassa puolestaan Haukkapala ja Terassi.

- Haukkapala-videoteos perustuu Pikku Kakkosen ruokaohjelmaan nimeltä Haukkapala, jota äitini juonsi 80-luvulla. Toinen teos on nimeltään Terassi. Siinä käsittelen aikaa, jolloin perheeni asui Nairobissa, Keniassa, Horelli kertoo.

Sekä Haukkapala että Terassi ovat hyvin henkilökohtaisia teoksia. Niissä molemmissa taiteilija palaa omaan lapsuuteensa ja äitisuhteeseensa. Matka lapsuuteen ei kuitenkaan ollut helppo. Etenkin Haukkapalan työstäminen oli vaikea prosessi.

- Haukkapala on ainoa liikkuva kuvamateriaali, joka minulla on äidistäni. Äitini kuoli ollessani 11-vuotias. Tätä materiaalia on ollut hirveän vaikea katsoa, mutta jos sitä katsoo toisesta perspektiivistä, niin se on tv-ohjelma, jonka aika moni ihminen näki, Horelli jatkaa.

Laura Horellin työtapaa on kuvattu subjektiiviseksi. Hän käyttää videoissaan usein perhevalokuvia ja omia kommenttejaan. Tämän menetelmän avulla hän lähestyy todellisuutta ja viittaa vallitseviin epäkohtiin.

- Menetelmäni tulee varmaan dokumenttifilmin perinteestä. Monissa dokumenttifilmeissä käytetään tätä lähestymistapaa; tekijän asemaa mietitään suhteessa siihen, mitä näytetään elokuvassa. Se on minulle tärkeää.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maarit Lukkarinen, Berliini

Lue seuraavaksi