1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan entinen presidentti vapautettiin murhasyytteestä

Ukrainassa tuomioistuin on kumonnut entisen presidentin Leonid Kutshman syytteen osallisuudesta journalistimurhaan. Toimittaja Georgi Gongadzen murha on ollut yksi Ukrainan näkyvimmistä rikostapauksista ja murhan aiheuttama suuttumus vaikutti osaltaan oranssin vallankumouksen taustalla.

Ulkomaat
Leonid Kutshma
Leonid KutshmaCadu Gomes / EPA

Tuomioistuin hylkäsi syyttäjän päätodisteena esittämän nauhoituksen, jolla Ukrainaa vuosina 1994-2000 johtanut Leonid Kutshma väitetysti keskustelee alaistensa kanssa toimittaja Georgi Gongadzen murhaamisesta.

Suosittu tutkiva toimittaja Georgi Gongadze katosi syyskuussa vuonna 2000 Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Ukrainska Pravda -verkkosivuston perustaja Gongadze tunnettiin Ukrainan tuolloisen presidentin Leonid Kutshman ankarana arvostelijana.

Saman vuoden marraskuussa Gongadzen poltettu, päätön ruumis löytyi metsästä läheltä Kiovaa. Gongadzen omaiset ja ystävät epäilivät alusta alkaen presidentti Kutshman hallintoa murhasta.

Nauhoitus viittasi Kutshmaan

Pian murhan jälkeen julkisuuteen vuoti nauhoitus, jolla väitetysti keskustelivat presidentti Kutshma, tuolloinen sisäministeri Juri Kravtshenko ja Kutshman avustaja, nykyinen parlamentin puhemies Volodymyr Litvyn.

Nauhalla Kutshmalta kuulostava mies kiroaa Gongadzea ja antaa ymmärtää, että tämä pitäisi vaientaa. Mies esittää muun muassa, että tshetsheenit voisivat siepata Gongadzen.

Nauhoituksen oli ilmeisesti tehnyt Kutshman henkivartija, joka pian pakeni maasta. Henkivartijaa ei onnistuttu saamaan todistajaksi entistä presidenttiä vastaan käytyyn oikeudenkäyntiin.

Kutshma ei ole kieltänyt puhuvansa nauhalla mutta on sanonut, että nauhoitusta oli manipuloitu, jotta hänen puheensa kuulostaisivat murhakäskyltä.

Murha herätti suuttumusta

Gongadzen murhasta tuli Ukrainaan juurtuneen korruption symboli, ja nauhoituksen julkitulo johti jo vuonna 2000 mielenilmauksiin ja mellakoihin Kiovassa.

Murhan herättämä suuttumus vaikutti osaltaan siihen ilmapiiriin, joka synnytti Ukrainassa vuonna 2004 niin sanotun oranssin vallankumouksen.

Tuolloin presidentinvaaleissa esiintyneen vilpin suututtamat kansalaiset leiriytyivät Kiovan keskustaan Itsenäisyyden aukiolle, ja joukkoprotestien paineen alla vallanpitäjät joutuivat järjestämään uudet vaalit.

Uusintavaaleissa Kutshman seuraajakseen nostama Viktor Janukovitsh hävisi oranssin liikkeen johtohahmolle Viktor Jushtshenkolle.

Sittemmin oranssi liittouma kuitenkin hajosi sisäisiin riitoihin, ja Janukovitsh pääsi lopulta presidentiksi vuoden 2010 vaaleissa.

Entinen sisäministeri löydettiin kuolleena

Kutshman presidenttikauden jälkeen Gongadzen murhan tutkimukset ovat hiljalleen edistyneet. Gongadzen murhan aikaan sisäministerinä toiminut Juri Kravtshenko löytyi kuolleena datshalta kaksi ampumahaavaa päässään vuonna 2005. Virallisesti kyse oli itsemurhasta.

Gongadzen murhasta on tuomittu kolme sisäministeriön työntekijää ja neljättä, Oleksiy Pukatshia, vastaan käydään vielä oikeutta. Entinen sisäministeriön kenraali Pukatsh on tunnustanut kuristaneensa Gongadzen metsässä ja sanonut Kutshman olleen yksi murhan tilaajista.

Vasta viime maaliskuussa Ukrainan valtionsyyttäjä nosti rikosjutun presidentti Kutshmaa vastaan. Kutshmaa syytettiin virka-aseman väärinkäytöstä ja valtuuksiensa ylittämisestä, joka johti Gongadzen murhaan.

Tuomioistuin hylkäsi nauhoituksen

Syyttäjän päätodiste oikeudenkäynnissä oli juuri Kutshman henkivartijan tekemä salanauhoitus. Tuomioistuin kuitenkin päätti, että nauhoitusta ei voi käyttää todisteena, koska se oli tehty laittomasti.

Kun nauhoitusta ei voitu käyttää todisteena, oikeus hylkäsi Kutshman syytteen.

Gongadzen vaimon asianajaja on jo ilmoittanut valittavansa tuomioistuimen päätöksestä.

Tymoshenkon oikeudenkäynti jatkuu

Ukrainassa on samaan aikaan jatkunut oranssin liikkeen johtohahmoihin kuuluneen entisen pääministerin Julija Tymoshenkon, presidentti Janukovitshin vanhan vastustajan, oikeusprosessi.

Tymoshenko hakee vetoomustuomioistuimessa hänelle langetetun seitsemän vuoden tuomion kumoamista, mutta häntä vastaan on jo nostettu uusi syyte veronkierrosta ja kavalluksesta.

Tymoshenkon kannattajat osoittivat tänään mieltään vetoomustuomioistuimen edessä. Tämäkin oikeudenkäynti on herättänyt kysymyksiä Ukrainan oikeuslaitoksen itsenäisyydestä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi