Transnistriaa 20 vuotta johtanut Smirnov saanee lähtöpassit

Moldovasta irtautunutta Transnistriaa 20 vuotta johtanut Igor Smirnov on presidentinvaalien alustavien tulosten mukaan menettämässä paikkansa. Smirnov tuli kolmanneksi, kun kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta pääsevät vaalien toiselle kierrokselle. Smirnov on kuitenkin kieltäytynyt hyväksymästä tulosta.

Ulkomaat
Transnistrian presidentti Igor Smirnov äänestämässä.
Transnistrian presidentti Igor Smirnov äänestämässä alueen presidentinvaaleissa Tiraspolissa 11. joulukuuta.EPA

Alustavien tulosten mukaan vaalit voitti paikallisparlamentin entinen puhemies Jevgeni Shevtshuk 38,5 prosentin ääniosuudella. Toisena on Venäjän tukema parlamentin puhemies Anatoli Kaminski, joka sai 26,48 prosenttia äänistä, kertoo virallinen uutistoimisto Olivija.

Smirnovin äänisaalis jäi 24,82 prosenttiin. Smirnovin tappiota ei pidetä yllätyksenä, koska Venäjä oli vetänyt häneltä tukensa.

Smirnov on vaatinut vaalituloksen mitätöimistä vilppiepäilyjen vuoksi. Vaalikomissio ottaa kantaa asiaan myöhemmin tällä viikolla. Toinen vaalikierros on määrä järjestää 25. joulukuuta.

Transnistria on 550 000 asukkaan venäjänkielinen alue, joka irtautui Moldovasta 1990-luvun alussa. Mikään maa ei ole tunnustanut sitä.

Transnistria saa apua Venäjältä, joka on sijoittanut alueelle myös joukkojaan. Venäjä on kuitenkin kyllästynyt Transnistriassa rehottavaan laittomuuteen.

Transnistrian ja Moldovan välit ovat olleet poikki useita vuosia, mutta uudet neuvottelut välien korjaamiseksi aloitettiin kaksi viikkoa sitten Liettuassa

Lähteet: AFP, Itar-Tass, YLE Uutiset