1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maksukorttivarkaat iskevät vanhusten kimppuun

Maksukorttivarkaudet ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuodesta. Tyypillisesti varkaat urkkivat iltaravintolassa kortin tunnusluvun, varastavat kortin ja tyhjentävät tilin. Ravintola-asiakkaiden lisäksi uhreiksi valitaan vanhuksia.

Kuva: Yle

Poliisin tilastojen mukaan maksuvälinepetokset, joissa uhrin kortit on varastettu tilin tyhjentämistä varten ovat lisääntyneet huomattavasti.

Helsingin poliisille on ilmoitettu tänä vuonna lähes 800 tapausta, kun määrä koko viime vuonna oli kuutisensataa. Puolet varkauksista tapahtuu ravintoloissa.

- Aika usein asianomistaja huomaa tapahtuman vasta useita tunteja sen jälkeen, kun se on tapahtunut, kertoo rikoskomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista.

Maksukortteihin liittyvä rikollisuus on lisääntynyt keväästä lähtien myös valtakunnallisesti. Esimerkiksi viime vuoden marraskuussa Suomessa tehtiin noin kolmesataa rikosilmoitusta erilaisista maksuvälinepetoksista, kun tänä vuonna määrä on lähes kaksinkertainen.

Korttivarkauksien lisäksi mukana on mm. internetin kautta tehtyjä rötöksiä. Huomattava osa rikoksista ei tule poliisin tietoon.

Rikosylikonstaapeli Tero Toivonen Keskusrikospoliisista arvioi, että korttivarkaudet ovat ulkomaisten järjestöjen käsissä.

- Ulkomailta tulee tällainen järjestäytyneiden varasryhmien paine Suomeen.

Helsingin poliisi on selvittänyt 20 prosenttia korttivarkauksista. Suurin osa epäillyistä on Romanian, Puolan, Viron ja Suomen kansalaisia.

Myös vanhukset uhreina

Ravintoloiden lisäksi kortteja viedään julkisilla paikoilla. Varkaat etsivät mahdollisimman helppoa saalista, ja siksi uhreiksi valitaan myös vanhuksia.

- Vanhukset on tullut jonkinlaisena ilmiönä tänä vuonna esille. Olemme pystyneet selvittämään joitakin rikossarjoja, joissa vanhoihin ihmisiin on isketty tällä tekotavalla, toteaa rikoskomisario Juha Laaksonen.

Poliisi muistuttaa, että suuri osa rahanmenetyksistä voitaisiin välttää. Päivittäisen käteisnostorajan laskeminen riitävän alas vähentää vahinkoja ja juhlimaan lähdettäessä voi harkita käteisellä maksamista.