1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavin pääsiäissaarna: Jumalaton tekniikka on vaarallista

Paavi varoitti pääsiäisyön messussa teknologisen edistyksen vaaroista, jos Jumala ja moraaliset arvot unohtuvat. Benedictus XVI johdatti yöllä kirkkokansaa kalenterivuoden tärkeimpään juhlapäivään.

Ulkomaat
Paavi pitelee kynttilää pimeässä.
Pääsiäisyön messu Rooman Pietarinkirkossa järjestettiin kynttilänvalossa.Serena Cremaschi / EPa

Rooman Pietarinkirkko pidettiin pilkkopimeänä Jeesuksen haudan synkkyyden kuvastamiseksi. Paavin lähestyessä pääalttaria noin 10 000 kuulijaa sytytti kynttilät.

Paavin saarna keskittyi siihen, että ihmisen tulisi varoa ylistämästä useammin teknologiaa kuin Jumalaa. Paavin mukaan kuolevainen voi nähdä ja tutkia kouraantuntuvaa materiaa, mutta ei sitä, mihin maailma on menossa tai mikä on hyvää tai pahaa. Siksipä ihmisen käyttämä teknologia voikin vaarantaa maailmaa, paavi saarnasi.

Benedictus XVI on ottanut oman paaviutensa yhdeksi teemaksi ympäristön. Paavin mukaan ihmisen valaistumisen ongelmia kuvaa se, että kaupunkien valot loistavat niin kirkkaasti etteivät taivaan tähdet enää näy.

Sunnuntaiaamuna paavi johtaa vielä pääsiäismessua Pietarinaukiolla ja pitää puheen Pietarinkirkon parvekkeelta. Tätä ennen paavi edusti pitkänperjantain kynttiläkulkueen aikana Colosseumissa, ja keskittyi tuossa puheessaan kannustamaan Euroopan vaikean taloustilanteen uuvuttamia.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi