1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valkoinen joulupaistos vie kielen

Hieman erilaisen joulupöydän jälkiruuan saa valkoisesta paistoksesta. Tämä jouluinen paistos sopii niin keliaakikolle kuin vegaanillekin, kun muutaman aineksen vaihtaa. Ainekset ovat yksinkertaiset, mutta maku sokerinen ja maukas. Sillä saa takuuvarmasti hiljaiseksi myös naapurin emännän.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Valkoiseen paistokseen on poimittu vanhaa ja sovellettu uutta. Aineksina on maitotaloustuotteita ja sidosaineena kananmuna. Jouluisen jälkiruuan tekoon opastaa Marttojen neuvoja Eija Tuukkanen. Ohje löytyy myös Martan herkut -kirjasta.

- Paistos on erittäin helppo tehdä ja väitän, ettei tämä kuulu tavalliseen jouluperinteeseen. Se kypsyy samalla, kun laatikkoruuat lämpenevät, Tuukkanen huomauttaa.

Muuntelemalla mahtuu myös erikoisruokavalioon

Valmistukseen tarvitaan kermaviiliä, maitorahkaa, kaksi kananmunaa ja sokerit. Ne sekoitetaan keskenään.

Kananmunia ei saa vaahdottaa, vaan rakenne vatkataan rikki. Sitten lisätään kermaviili ja rahka. Kasvissyöjän ja keliaakikon paistokseen maidon tilalle vaihdetaan kookosmaito ja kermaviilin tilalle soijakerma tai kaurakerma, riippuen siitä, mikä miellyttää makuhermoja. Kananmuna korvataan maissiryyneillä ja mantelijauheella. Desin verran molempia.

Paistos paistetaan 180 asteessa puolisen tuntia. Vegaaniversiota pitää paistaa hieman kauemmin. Ruuan pintaa ei saa kuitenkaan päästää tummumaan. Riittää, että ainekset hyytyvät.

Parhaimmalta paistos maistuu haaleana tai lämpimänä, ja päälle sopii minkä tahansa hillo.

Hillon voi tekaista hillosokeripussin kyljessä olevan ohjeen mukaisesti. Varataan puoli kiloa omenia. Ne lohkotaan ja keitetään kuorineen päivineen kattilassa, jossa on vähän vettä pohjalla.

Kun seos kuumentuu, niin joukkoon sekoitetaan puolet ainesten määrästä hillosokeria. Hillo valmistuu noin vartissa.