Lähteekö poliisi jahtaamaan Jopo-varkaita?

Saman halusi tietää myös sisäministeri Päivi Räsänen lähettäessään ministeriön poliisiosastolle kysymyksen keskenjääneestä puoluetoverinsa tyttären polkupyörän varkaudesta. Joposta kasvoi härkänen, kun iltapäivälehti tulkitsi ministerin puuttuneen poliisitutkintaan.

poliisi
Polkupyöriä
Yle

Poliisi joutuu tutkinnan rajauksia tehdessään miettimään mm. sitä, kuinka paljon aikaa ja resursseja kunkin asian tutkiminen vie suhteessa tuloksiin, ja miten syyttäjä todennäköisesti suhtautuu tutkittaviin asioihin, vastaa Kanta-Hämeen poliisista apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen.

Puuttuiko ministeri pyörävarkauden tutkintaan?

Riihimäkeläinen elokuussa varastettu Jopo työllisti ensin paikallista poliisia, sitten sisäministeriä, ministeriön poliisiosastoa, Poliisihallitusta ja lopulta vastamaan joutunutta Kanta-Hämeen poliisilaitosta.

Riihimäen poliisi keskeytti pyörävarkauden tutkinnan, jolloin pyörän omistajan isä, paikallinen kristillisdemokraattinen vaikuttaja viestitti asiasta sisäministeri Päivi Räsäselle, ja ministeri puolestaan kysyi poliisiosastolta, onko tällainen menettely tavallista. Poliisiosasto siirsi kysymyksen Poliisihallitukselle, joka pyysi selvitystä Kanta-Hämeen poliisilta.

Iltalehti tulkitsi asian niin, että ministeri oli tutunkauppaa puuttunut puoluetoverin poliisitutkintaan. Tämän Räsänen pian kiisti tiedotteessaan. Hän selitti, että ministerin tulee reagoida asiallisiin yhteydenottoihin. Ministeri halusi tietää, miten poliisi yleensä tällaisissa tapauksissa menettelee, ja voiko poliisi resurssiensa puitteissa selvittää tällaisia Jopo-juttuja.

Poliisin silmin polkupyörävarkaus on näpistykseen rinnastettava rikos

Poliisihallitus vastasi, että omaisuusrikosten selvitysaste on alhainen. Merkittävässä määrässä juttuja, joissa tekijästä ei ole havaintoja, tutkinta keskeytyy. Kanta-Hämeen poliisi myönsi selvityksessään sikäli tapahtuneen virheen, että poliisi ei ajoissa käynyt tutkimassa tapahtumapaikan, riihimäkeläisen seurakuntakodin valvontakameran kuvia.

Kun apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Kanta-Hämeen poliisista kävi marraskuussa Riihimäen valtuuston kokouksessa selvittämässä huolestuneille valtuutetuille kaupungin turvallisuustilannetta, hän sanoi, että pyörävarkaudet kannattaa ilmoittaa poliisille. Samaa hän sanoo edelleen. Vaikka poliisi ei pystyisikään tutkimaan yksittäistä pyörävarkautta, ilmoituksista voi paljastua sarja, jonka takana on ammattimaista rikollisuutta.

"Kaikkea ei voida tutkia"

- Tutkintaan vaikuttavat aina käytettävissä olevat resurssit. Kesäaika on tästä esimerkkinä, jolloin osa poliiseista on lomilla. Silloin joudutaan priorisoimaan aika tavalla ja keskittymään isompiin ja vakavampiin rikoksiin pienempien asioiden kustannuksella.

- Resurssien puute on tosiasia, kaikkea emme kykene tutkimaan. Kun me priorisoimme, toiset tyytyvät siihen ja ymmärtävät asian, toiset lähtevät prosessoimaan eteenpäin esimerkiksi kanteluteitse. Poliisille nämä ovat kiusallisia tilanteita, myöntää Mika Heikkonen.

- Varmasti ihmisille on turhauttavaa, jos poliisi ei tutki asiaa. Toisaalta, kun jokin asia jää resurssien takia tutkimatta, se luo realistista kuvaa, miten yhteiskunnassa asiat nyt toimivat.

Lähteet: YLE Häme